Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kokaiinin käyttö jatkaa kasvuaan – pääkaupunkiseudulla kokaiini ohitti viikonloppukäytössä ensi kertaa amfetamiinin

Kokaiinin käyttö on edelleen lisääntynyt Suomessa ja käyttö keskittyy yhä voimakkaammin pääkaupunkiseudulle, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimmasta jätevesitutkimuksesta.

Kokaiinia käytetään merkittävästi myös muissa eteläisen Suomen kaupungeissa. Tamperetta pohjoisempana sen käyttö puolestaan on THL:n mukaan vähäisempää.

THL:n yksikön päällikkö Teemu Gunnar sanoo tiedotteessa, että kokaiinin saatavuus Euroopassa on kasvanut ja se heijastunee myös Suomeen.

– Ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, miksi käyttö keskittyy voimakkaasti juuri pääkaupunkiseudulle.

Takavarikot vähensivät amfetamiinin käyttöä

Tulosten mukaan amfetamiinia käytetään edelleen laajasti koko maassa, mutta käyttömäärät ovat lähes kaikkialla matalampia kuin aiempina vuosina. Myös ekstaasin eli MDMA:n käyttö Suomessa on vähentynyt.

– Amfetamiinin käytöllä on perinteisesti ollut keskeinen merkitys koko huumetilanteen kannalta Suomessa. Tänä kesänä käytetyn kokaiinin määrä ylitti kuitenkin amfetamiinin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla viikonloppuisin, Gunnar sanoo.

Gunnarin mukaan amfetamiinin käytön vähentyminen viimeisen reilun vuoden aikana näkyy myös esimerkiksi huumerattijuopumusten määrän vähenemisenä.

– Amfetamiinin käyttö lähti laskuun viranomaisten laajojen huumetakavarikkojen jälkeen keväällä 2021, eikä ole sen jälkeen palautunut ennätykselliselle tasolle.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, eli tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä.

Muuntohuumeita havaitaan yhä vähän

Muuntohuumeita todetaan jätevesitutkimuksissa pieniä määriä säännöllisesti vain pääkaupunkiseudulla sekä sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella.

Maaliskuussa muuntohuumeita havaittiin lisäksi Kokkolasta, Vaasasta, Seinäjoelta, Pietarsaaresta ja Savonlinnasta kerätyissä näytteissä. Todetut määrät olivat näissä kaupungeissa pääkaupunkiseutua suuremmat.

Muuntohuumeiden kohdalla alueelliset ja ajalliset vaihtelut käytössä ovat THL:n mukaan selvästi perinteisempiä huumausaineita suurempia.

Tuoreimmat huumeiden laajan jätevesiseurannan tulokset ovat maaliskuun näytteenotosta. Näytteet otetaan 27 kaupungista lähialueineen. Tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Helsingistä, Tampereelta ja Turusta on julkaistu jatkuvan jätevesiseurannan tulokset tältä vuodelta elokuuhun saakka.