Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Energia on ase, mutta sitä voi käyttää vain kerran – Perussuomalaiset jättää hallitukselle välikysymyksen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Venäjän kiristävän Euroopan maita energiatoimitusten kautta tarkoituksellisesti, koska se haluaa murentaa suomalaisten ja eurooppalaisten tukea Ukrainalle.

– Tätä me emme voi hyväksyä, Marin painotti.

Marin antoi tänään eduskunnalle pääministerin ilmoituksen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vaikutuksista eurooppalaisiin energiamarkkinoihin.

Marinin mukaan hallitus on sitoutunut edelleen aktiivisesti edistämään ratkaisuja, joilla akuuttiin tilanteeseen saadaan helpotusta ja jotka soveltuvat jäsenvaltioiden erilaisiin tilanteisiin. Valmiita ja yksinkertaisia ratkaisuja ei hänen mielestään kuitenkaan ole olemassa.

– Esillä olleita toimia ovat muun muassa keinot vähentää kaasun hinnan vaikutusta sähkön hintaan, sähköpörssin tarjousten enimmäishinnan alentaminen sekä eurooppalaiset ratkaisut sähkön johdannaismarkkinoiden vakuusvaatimuksiin.

Marinin mukaan Suomi toimii aktiivisesti vaikuttaakseen erityisesti sähköpörssin tarjousten enimmäishinnan alentamiseen sekä johdannaiskaupan sääntöihin. Hän kuitenkin painottaa, että poikkeuksellisessa tilanteessa mitään vaihtoehtoa ei voi sulkea pois.

– Käyttöön otettavat keinot eivät kuitenkaan saa aiheuttaa uusia suurempia ongelmia markkinoilla kuin mitä niillä pyritään korjaamaan, hän sanoi.

EU:n energianeuvosto ja valtiovarainministerit keskustelevat yhteiseurooppalaisista toimista kokouksissaan perjantaina. Komissiolta odotetaan uusia konkreettisia ehdotuksia lähipäivinä.

Marin painotti jälleen myös, että sodan jälkeen Suomi ei palaa Venäjän kanssa entiseen.

– Venäjä kiristää nyt Eurooppaa energialla, mutta se toimii samalla lyhytnäköisesti. Energia on ase, mutta sitä voi käyttää vain kerran.

Marin suuntasi katseensa myös Eurooppaan sanomalla, että jo pian akuutin kriisin jälkeen Euroopan unionin on oltava nykyistä omavaraisempi ja kyvykkäämpi toimimaan riippumatta sellaisten maiden vaikutusvallasta, jotka eivät jaa yhteisiä arvojamme.

Perussuomalaiset eivät tyytyneet

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei tyytynyt Marinin antamaan ilmoitukseen. Hänen mielestään pääministeri ei vastannut kysymyksiin, joita asiasta on esitetty.

– Näistä syistä johtuen perussuomalaiset jättää hallitukselle välikysymyksen, Purra sanoi.

Hänen mielestään hallitus ei näytä ymmärtävän vääränlaisten energiapoliittisten ja ilmastopoliittisten toimiensa vaikutusta hintatasoon ja tämän järjestelmän ongelmiin. Sama pätee hänen mukaansa Euroopan tasolla.

– Siitä ei ole mitään epäilystä, etteikö Venäjän hyökkäys olisi tämän akuutin kärjistymisen aiheuttaja, mutta se ei ole näiden kaikkien energiaongelmiemme syy. Tästä syystä myöskään korjauskeinot eivät välttämättä ole toimivia. Pääministeri ei myöskään vastannut Fortumin Uniper-toimintaan ja hallituksen omistajaohjaukseen liittyviin kysymyksiin.

Oppositio on jo aiemmin useaan otteeseen moittinut valtion omistajaohjauksen epäonnistuneen Fortumin saksalaista tytäryhtiötä Uniperia koskevassa järjestelyssä. Puolueista on kytketty järjestely osaksi nykyistä energiakriisiä ja haluttu tietää, mitä Suomi asiassa kesällä teki.

Perussuomalaiset on vaatinut selvitystä myös siitä, oliko hallitus päätöksenteon aikana toimintakykyinen pääministerin juhlinnan keskellä.

Kyselytunnilla tivattiin Uniper-neuvotteluista

Perussuomalaiset ja kokoomus vaativat aiemmin syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla pääministeriä tilille kesän Uniper-neuvotteluista.

Puolueet halusivat tietää, osallistuiko Marin riittävän vahvasti neuvotteluihin suomalaisten veronmaksajien puolesta ja millä viestintävälineellä hän oli kesällä yhteydessä Saksan liittokansleri Olaf Scholziin. Perussuomalaiset vaativat lisäksi hallitusta vastaamaan, onko se valmis vetäytymään ilmastopolitiikasta tässä tilanteessa.

– Olen ollut yhteydessä puhelimitse, viestillä, joka on valmisteltu yhteistyössä omistajaohjauksen kanssa. Mitä tulee ilmastopolitiikkaan, ei, hallitus ei pakita ilmastopolitiikasta. Päin vastoin, nyt me tarvitsemme entistä vahvemmin vihreää siirtymää, Marin vastasi.

Hän sanoi Suomen hallituksen tukeneen omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) neuvottelujen aikana ja kertoi antaneensa myös itse tämän työlle tukea.

Fortum solmi heinäkuussa Saksan valtion kanssa vakauttamispaketin, jonka myötä Saksan valtio hankkii Uniperista 30 prosentin osuuden ja Fortumin osuus yrityksessä laskee 56 prosenttiin lähes 80 prosentista. Osana pakettia Saksan valtio on sitoutunut tukemaan Uniperia 7,7 miljardin euron suuruisella rahoituksella.

"Saksan hallitusta edusti virkamiestaso"

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen sanoi Saksan neuvotelleen korkeimmalla tasolla, mihin Tuppurainen vastasi, että Saksan hallitusta neuvotteluissa edusti virkamiestaso.

– Poikkeuksena ne neuvottelut, joita allekirjoittanut kävi oman ministerikollegansa kanssa.

Tuppurainen sanoi myös, että Fortum sopi heinäkuussa Saksan hallituksen kanssa Uniperin vakauttamispaketista. Suomen hallitus osallistui neuvotteluihin Fortumin enemmistöomistajana, mutta pääasiallisesti neuvotteluita kävi hänen mukaansa Fortum Saksan hallituksen edustajien kanssa,

– Tässä kokonaisuudessa ei tarvittu Fortumin pääomitusta Uniperille eikä Suomen veronmaksajien rahaa, ei euron euroa. Saksa maksoi, Saksa kattoi näitä tappioita.

Keskustelu energiapolitiikasta jatkuu eduskunnassa kyselytunnin jälkeen, kun Marin antaa aiheesta pääministerin ilmoituksen.