Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Ruotsi äänestää tasaväkisissä valtiopäivävaaleissa, "neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi tällä hetkellä mahdottomat", Swiatek juhli US Openin voittoa

Ruotsissa äänestetään tänään valtiopäivävaaleissa, joissa asetelma maan kahden poliittisen blokin välillä on äärimmäisen tasaväkinen. Koska sekä punavihreillä että porvariblokilla on myös sisäisiä erimielisyyksiä, ennustetaan seuraavan hallituksen muodostamisesta erittäin vaikeaa.

Etukäteen on varmaa, että pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraatit säilyttävät selvästi suurimman puolueen aseman. Toiseksi suurimman puolueen asemasta käydään tiukempaa taistoa. Ruotsidemokraatit saattaa nousta ohi perinteisen pääoppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen.

Valtiopäivävaalien lisäksi Ruotsissa järjestetään samaan aikaan myös alue- ja paikallisvaalit.

Ukrainan Zelenskyi: Neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi tällä hetkellä "mahdottomat"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että neuvottelut Venäjän kanssa sodan lopettamiseksi ovat tällä hetkellä "mahdottomat". Hän kertoi näkemyksensä lauantaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestetyssä vuosittaisessa Jaltan konferenssissa.

Puheen sisällöstä kertoivat esimerkiksi uutiskanava CNN ja Kyiv Independent.

Zelenskyi sanoi, että Ukraina haluaa lopettaa sodan, mutta hänen mukaansa merkittävää vuoropuhelua ei voida saada aikaan ilman poliittista tahtoa Venäjältä.

Presidentti kertoi lauantai-iltana tilannekatsauksessaan Ukrainan vallanneen takaisin Venäjän miehittämiä alueita 2 000 neliökilometriä.

Kuningatar Elisabetin arkku siirretään tänään Balmoralin linnasta Edinburghiin

Torstaina kuolleen kuningatar Elisabetin tammiarkku kuljetetaan tänään Balmoralin linnasta Holyroodhousen kuninkaalliseen palatsiin Edinburghissa. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Maanantaina arkku siirretään Edinburghin St. Gilesin katedraaliin, jolloin yleisö pääsee jättämään jäähyväiset rakastetulle kuningattarelle. Edinburghista kuningatar Elisabetin arkku lennätetään tiistaina ilmavoimien koneella Lontooseen. Koneessa on mukana prinsessa Anne, kuningattaren ainoa tytär.

Kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään Westminster Abbeyssa maanantaina 19. syyskuuta. (Lähteet: AFP ja BBC)

Joukko Turkissa olevia syyrialaispakolaisia suunnittelee pakoa EU:n alueelle

Joukko Syyriasta Turkkiin paenneita ihmisiä suunnittelee pakoa EU:n alueelle. Pakosuunnitelmat selviävät syyrialaispakolaisten viestipalvelu Telegramiin perustamalta kanavalta, joka on perustettu kuusi päivää sitten ja jolla on lähes 70 000 seuraajaa.

Telegram-kanavalla ihmisiä kehotetaan ottamaan mukaan makuupussit, teltat, pelastusliivit, vettä, säilykkeitä sekä ensiaputarvikkeita. Järjestäjät kertovat uutistoimisto AFP:lle, että ihmiset aiotaan jakaa korkeintaan 50 hengen ryhmiin, joista kullakin on oma johtajansa.

Turkissa oleskelee virallisesti noin 3,7 miljoonaa syyrialaispakolaista. (Lähde: AFP)

Vaikeaa raskauspahoinvointia ei aina osata ottaa terveydenhuollossa vakavasti

Vakavaan raskauspahoinvointiin eli hyperemeesiin voi olla vaikea saada apua, osoittaa väitöstutkimus. Hyperemeesistä kärsivät odottajat tekevät huomattavasti enemmän raskaudenkeskeytyksiä kuin he, joilla ei tätä sairautta ole.

Hyperemeesin oireet alkavat yleensä jo ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä. Sairaus ei kuitenkaan ole tuttu vielä kaikille asiantuntijoillekaan, eikä raskauspahoinvointia aina osata ottaa terveydenhuollossa vakavasti.

Hyperemeesiin liittyy tavanomaisia raskauspahoinvoinnin oireita, eli pahoinvointia ja oksentelua, mutta oireet ovat todella voimakkaita. Ne voivat johtaa odottajan kuivumiseen ja painonlaskuun.

Synnytys- ja naistentautiopin tohtorikoulutettavan Miina Nurmen väitöskirja tarkistettiin Turun yliopistossa syyskuun alussa.

Suomi kohtaa Kroatian EM-koripallon pudotusottelussa

Suomi kohtaa Kroatian koripalloilun EM-kisojen ensimmäisellä pudotuskierroksella. Ottelu alkaa Berliinissä kello 15.45.

Voitolla Suomi etenee kahdeksan parhaan joukkoon, tappio puolestaan merkitsee turnauksen päättymistä Suomen osalta. Suomi ja Kroatia kohtasivat viimeksi heinäkuun alussa MM-karsintapelissä, jonka Suomi voitti.

Puolan Iga Swiatek juhlii US Openin voittoa

Puolan Iga Swiatek on voittanut Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen naisten kaksinpelin loppuottelussa Tunisian Ons Jabeurin erin 6–2, 7–6 (7–5). Swiatek ratkaisi voiton toisella ottelupallolla. Ottelu kesti lähes kaksi tuntia.

Swiatekille voitto oli kolmas grand slam -turnauksessa hänen urallaan. Hän on voittanut aiemmin Ranskan avoimen tennisturnauksen vuosina 2020 ja 2022.

21-vuotias Swiatek on naisten maailmanlistan ykkösenä.