Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Matkailu- ja ravintoala odottaa konkurssiaaltoa roimasti nousseiden kustannusten vuoksi – "Alan yritysten kustannuskehitys on sietämätön"

Peräti 15 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla tai lopettavansa toimintansa ensi kevättalvella, ilmenee alan etujärjestön Maran jäsenkyselystä. Syynä ovat voimakkaasti nousseet kustannukset.

Yritykset arvioivat, että niiden sähkökustannukset nousevat 50–300 prosenttia seuraavien kuuden kuukauden aikana. Valtaosa ravintolayrityksistä kertoo elintarvikkeiden tukkuhintojen olevan 10–30 prosenttia korkeampia kuin vuosi sitten.

– Jäsenkyselymme tulokset osoittavat, että alan yritysten kustannuskehitys on sietämätön. Energian ja elintarvikeraaka-aineiden hintojen nousu heikentää yritysten kannattavuutta merkittävästi, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että korkojen nousu iskee koronarajoitusten jäljiltä velkaisiin yrityksiin ja isoja asuntovelkoja ottaneisiin nuoriin aikuisiin, jotka kuluttavat paljon ravintolapalveluja.

– Tulevana talvena alan yrityksillä on yhtä aikaa käsillä sekä kysyntä- että kustannuskriisi, Lappi murehtii.

Ala vaatii tukea hallitukselta

Lappi vaatii, että hallituksen on tuettava kotitalouksien ohella myös yrityksiä energian hinnan nousun vuoksi. Hänen mukaansa hallituksen liian pitkään voimassa olleet koronarajoitukset romahduttivat jo alan yritysten talouden.

– Alan yritykset eivät kestä näin rajuja niistä riippumattomia kustannusten nousuja. Ala on erittäin pienyritysvaltainen ja sen neuvotteluvoima suhteessa energiayrityksiin ja elintarvikkeiden toimittajiin on heikko, Lappi muistuttaa.

Maran jäsenkyselyyn vastasi 458 yritystä.