Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard on kuollut 91-vuotiaana

Ranskalais-sveitsiläinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Jean-Luc Godard on kuollut 91-vuotiaana. Godardin omaiset vahvistivat tiistaina kuolinuutisen muun muassa uutistoimisto AFP:lle ja ranskalaislehti Libérationille.

Omaisten mukaan Godard kuoli rauhallisesti kotonaan, kertoo AFP. Perhe ei järjestä ohjaajalle virallisia hautajaisia, vaan hänet aiotaan tuhkata.

Godardia pidettiin ranskalaisen elokuvan uuden aallon mestarina ja yhtenä 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista elokuvantekijöistä. Hän toi elokuvaan useita kokeellisia kerronnan keinoja, jotka ovat sittemmin yleistyneet.

Ohjaajan läpimurtoteos oli Viimeiseen hengenvetoon (1960). Hänen merkkiteoksiinsa lukeutuvat myös Nainen on aina nainen (1961), Keskipäivän aave (1963), Pieni sotilas (1963), Lemmy Caution – piru mieheksi (1965) sekä Hullu Pierrot (1965).

Perinteisten kaavojen rikkoja

Joulukuussa 1930 syntynyt Godard aloitti uransa kirjoittamalla muun muassa elokuvakritiikkiä. Hän opiskeli nuorena etnologiaa Pariisissa, jossa hän tutustui myös muihin tuleviin elokuva-alan vaikuttajiin. Joukossa olivat muun muassa François Truffaut, Jacques Rivette ja Éric Rohmer.

Godard tuli tunnetuksi elokuvakerronnan perinteisten kaavojen rikkomisesta. Kriitikoihin Godardilla oli ristiriitainen suhde, ja osa hänen teoksistaan herätti myös närkästystä. Algerian sotaa käsittelevä Pieni sotilas -elokuva suostuttiin julkaisemaan Ranskassa vasta sodan loputtua, kolme vuotta valmistumisensa jälkeen.

1960-luvun loppupuolella Godardin työssä korostuivat poliittiset teemat. 1970-luvulla hän piti useiden vuosien tauon teatterielokuvien tekemisestä ja perusti videostudion Grenobleen puolisonsa, elokuvaohjaaja Anne-Marie Miévillen kanssa.

Viimeiset vuosikymmenet Godardin kuvaillaan eläneen eristyksissä Miévillen kanssa Sveitsin Rollessa. Hän kuitenkin jatkoi elokuvien tekemistä 2010-luvulle asti.

Godard sai vuonna 2010 kunnia-Oscarin elämäntyöstään, mutta ei matkustanut noutamaan sitä.