Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén on hyväksynyt pääministeri Magdalena Anderssonin eronpyynnön. Norlén aikoo aloittaa keskustelut puoluejohtajien kanssa uuden pääministeriehdokkaan löytämiseksi ensi viikolla, kertovat ruotsalaismediat.
Sosiaalidemokraattien Andersson jatkaa vt. pääministerinä kunnes uusi hallitus on muodostettu. Uuden hallituksen muodostajan tehtävän saanee maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson. Hän on jo kertonut aloittaneensa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.
Andersson sanoi Norlénin tavattuaan olevansa valmis keskusteluihin yhteistyöstä, jos kokoomusjohtaja Kristersson tulisi toisiin ajatuksiin eikä haluaisikaan tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.
– Minun oveni on aina auki, Andersson sanoi.
– Ruotsin politiikkaan tarvitaan enemmän avaamisia kuin lukkiutumisia, hän lisäsi.
Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki on saamassa kolmen paikan enemmistön valtiopäiville. Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.
Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville.
Blokkien ero alle 50 000 ääntä
Torstaina puoliltapäivin oli äänet enää yhdeltä äänestysalueelta. Blokkien välinen ääniero oli vajaat 44 000 ääntä.
Puolueiden ääniosuudet ovat virallisen laskennan mukaan täsmentyneet hiukan. Sosiaalidemokraattien ääniosuus on laskennan edetessä tarkentunut 30,3 prosenttiin, mikä on antamassa puolueelle 107 paikkaa valtiopäiville. Toiseksi suurin puolue on ruotsidemokraatit, jonka 20,5 prosenttia on antamassa sille 73 paikkaa. Maltillinen kokoomuspuolue keräsi 19,1 prosenttia äänistä ja on saamassa 68 paikkaa.
Vaaliviranomaisten mukaan lopullinen tulos valmistuu noin viikko vaalipäivän jälkeen. Tarkistuslaskennassa saatetaan vielä hyväksyä osa sunnuntain ääntenlaskussa hylätyistä äänistä, joita oli noin 94 000. Vaaleissa vuonna 2018 hyväksyttiin jälkikäteen 25 000 ääntä, jotka oli aluksi hylätty.