Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Viljasadosta odotetaan keskinkertaista – hernesato suurin Suomessa sataan vuoteen

Suomen viljasadosta odotetaan keskinkertaista kahden heikon vuoden jälkeen, kertoo Luonnonvarakeskus. Viljasato on tämänhetkisten arvioiden mukaan 3,6 miljardia kiloa.

Ohraa, kauraa ja vehnää saadaan huomattavasti edellisvuotta enemmän, sen sijaan ruissato jää keskimääräistä pienemmäksi. Hernesato on ennätyksellisen suuri.

Ruoka- ja rehuherneen satoarvio tälle vuodelle on lähes 90 miljoonaa kiloa. Luonnonvarakeskuksen mukaan määrä on suurin yli 100-vuotisen tilastointihistorian aikana ja kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Ohrasatoa arvioidaan kertyvän 1,4 miljardia kiloa. Viime vuonna ohrasato oli pienin lähes 50 vuoteen. Ohrapulaa oli sekä maatiloilla että teollisuudessa. Nyt ohrasato kattaa kotimaisen normaalin käytön.

Kaurasato on noin 50 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Sen kokoarvio on noin 1,2 miljardia kiloa. Toteutuessaan tämä sato olisi suurin viiteentoista vuoteen.

Vehnäsato on hieman keskimääräistä satoa suurempi eli noin 870 miljoonaa kiloa. Viime vuodesta sato kasvoi lähes kolmanneksen.

Ruissatoarvio on samansuuruinen kuin viime vuonna eli vajaat 70 miljoonaa kiloa. Ruissato jää lähes viidenneksen keskimääräistä pienemmäksi eikä kata vuosittaista kotimaista kulutusta.

Sadonkorjuu on nyt viljojen osalta loppusuoralla. Maatiloilta saadaan lopulliset satotiedot loppuvuodesta.