Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Halla-aho ja Orpo moittivat hallitusta hitaasta reaktiosta viisumipulmaan

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) pitää hallituksen perjantaina kertomaa viisumiratkaisua uutena merkkinä siitä, että hallitus kykenee toimiin vasta kun poliittinen paine muuttuu riittävän suureksi.

Halla-aho huomautti Ylen Ykkösaamussa, että vielä viime viikon kyselytunnilla viesti oli, että asian parissa on työskennelty tuloksetta koko kesä.

– Nyt kun julkinen paine opposition ja suuren yleisön taholta kävi liian suureksi, niin muutamassa päivässä löydettiin Schengen-lainsäädännöstä ratkaisu. Ehkä tämä kuvaa laajemminkin hallituksen toimintatapaa, että asioita alkaa tapahtua vasta kun paine on liian suuri, Halla-aho sanoi.

– En nyt halua liikaa moittia, että väärin sammutettu. Tärkeintä on, että ratkaisu saavutettiin, mutta pidän hiukan huolestuttavana tätä jatkuvaa aloitekyvyn puutetta hallituksella, että asioihin reagoidaan vasta kun on poliittinen paine riittävän suuri. Ei siksi, että haluttaisiin löytää asioihin ratkaisuja.

Hidastelu kuvastaa Halla-ahon mielestä suomalaisten "omituista" suhtautumista lainsäädäntöön, jossa ei pohdita lainsäädännön henkeä ja tarkoitusta.

– Pyritään löytämään pykälien kirjaimellisesta tulkinnasta tekosyitä, miksi mitään ei voi tehdä. Tähän on törmätty toistuvasti, esimerkiksi koronapandemian aikana, Halla-aho arvioi.

Halla-aho sanoi pitävänsä toivottavana, että EU:n itärajan sulkeutuminen loisi painetta eteläisiä jäsenmaita kohtaan, jotka eivät ole halunneet rajoittaa venäläisten turistiviisumien myöntämistä. Yhteinen EU-linjaus olisi toivottava.

"Turvallisuusriski ilmeinen"

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kummasteli, miksi hallitukselle nyt kelpasivat samat perustelut, jotka se oli aiemmin torjunut mahdottomina.

– Jos tahtoa olisi ollut, tie olisi löytynyt. Oikeusvaltiosta tinkimättä, Orpo sanoi kokoomuksen puheenjohtajapäivillä pitämässään puheessa.

Orpo varoitti samalla ottamasta vastaan Venäjältä mahdollisesti laajoin joukoin saapuvia reserviläisiä turvapaikanhakijoiksi.

– Riski turvallisuusuhkista joukossa on ilmeinen. Meidän on asetettava kansallinen turvallisuus etusijalle. Emme saa olla liian sinisilmäisiä, Orpo varoitteli.

Halla-aho sanoi pitävänsä vaikeana osoittaa, että venäläiset turistit olisivat varsinainen turvallisuusuhka.

– Toisaalta me tiedämme, että Venäjän doktriiniin kuuluu Venäjän kansalaisten ja venäjänkielisten suojeleminen ja puolustaminen riippumatta siitä, missä he ovat. Tästä näkökulmasta pidän suurten venäläisvähemmistöjen syntymistä länsimaihin turvallisuusriskinä, Halla-aho sanoi.