Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus kumosi kahden lautakunnan erottamisen Espoossa – oikeuden mukaan päätös ei ollut tasapuolisuusperiaatteen mukainen

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Espoon kaupungin kahden lautakunnan erottamisen. Espoon kaupunginvaltuusto erotti toukokuussa 2020 kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan.

Perusteluna erottamiselle oli se, että kummassakin lautakunnassa yksi jäsen oli vaihtanut valtuustoryhmää kesken valtuustokauden. Lautakuntien katsottiin tästä syystä menettäneen valtuuston luottamuksen.

Valtuusto katsoi, että ryhmänvaihdosten jälkeen lautakuntien kokoonpano ei enää vastannut valtuustoryhmien vaalien jälkeen sopimaa puolueiden välistä paikkajakosopimusta. Valtuustoryhmää vaihtaneet luottamushenkilöt olivat kuitenkin valtuuston mukaan hoitaneet luottamustehtäviään moitteettomasti.

Hallinto-oikeuden mukaan valtuuston päätös oli vastoin tasapuolista kohtelua, koska aiemmissa vastaavissa tilanteissa lautakuntia ei ollut erotettu.

– Asiassa ei ollut käynyt ilmi, millä tavalla kyseiset ryhmän vaihtamiset olivat poikenneet muista Espoossa tapahtuneista ryhmän vaihtamisista, kerrotaan Helsingin hallinto-oikeuden tiedotteessa.

Poliittisella harkintavallalla on rajansa

Hallinto-oikeus toteaa, että valtuustolla on laaja poliittinen harkintavalta siinä, milloin henkilön tai luottamuselimen katsotaan menettäneen luottamuksen. Harkintavaltaa rajoittavat kuitenkin yleiset oikeusperiaatteet, kuten tasapuolisen kohtelun vaatimus.

Hallinto-oikeuden mukaan tasapuolisen kohtelun vaatimus ei estä valtuustoa perustellusta syystä muuttamasta aiempaa hallintokäytäntöään. Lautakuntien erottamispäätöksestä ei kuitenkaan ilmennyt, että tarkoituksena olisi ollut aiemman hallintokäytännön muuttaminen.

Espoon kaupunginvaltuuston päätöksestä tehtiin Helsingin hallinto-oikeuteen kolme kunnallisvalitusta, joista yksi peruttiin. Hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa tiistaina. Siitä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.