Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen tehtävien jakoon muutoksia

Valtioneuvoston oikeuskanslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävien jakoon tulee muutoksia, kun asiaa koskeva laki astuu voimaan lauantaina.

Lailla uudistetaan ylimpien laillisuusvalvojien tehtävien jako vastaamaan niille lainsäädännössä säädettyjä erityistehtäviä sekä käytännössä vakiintunutta erikoistumista.

Oikeusasiamiehelle keskitetään aikaisempaa laajemmin perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvonta yksilötasolla ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien ja kohtelun valvonta.

Oikeuskanslerin laillisuusvalvontaa suunnataan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen rakenteellisten kysymysten tarkasteluun julkista hallintoa kehitettäessä.

Uudistuksen tavoitteena on vähentää tehtävien päällekkäisyydestä johtuvia ongelmia, parantaa laillisuusvalvonnan laatua ja vaikuttavuutta sekä tukea ratkaisukäytännön yhdenmukaisuutta ja johdonmukaisuutta.