Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudun rakennusalan laajassa harmaan talouden rikoskokonaisuudessa monelle vuosien vankeustuomiot myös hovissa

Helsingin hovioikeus on tuominnut pääkaupunkiseudulla rakennusalalla toimineiden yhtiöiden johtohenkilöitä vuosien vankeusrangaistuksiin. Kyse on Denetumin ja Mexan Koillisenin toiminnasta vuosina 2013–2015. Tapauksen tutkinnasta vastanneen keskusrikospoliisin mukaan juttu oli suurimpia harmaan talouden vyyhtejä Suomessa vuosikymmeneen.

Neljä pääsyytettyä tuomittiin aiemmin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä työeläkevakuutusmaksupetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota heidän kohdallaan ainoastaan rangaistusten mittaamisen osalta.

Käräjätuomion mukaan yhtiöiden välillä oli sovittu verojen ja työeläkevakuutusmaksujen välttämiseksi keskinäisestä järjestelystä. Siinä Mexan Koillisenin kautta maksettiin Denetumin työntekijöiden pimeitä palkkoja yli kuudella miljoonalla eurolla. Veroja, työnantajamaksuja ja muita lakisääteisiä maksuja vältettiin tuomion mukaan yli kolmen ja puolen miljoonan euron edestä.

Rangaistukset lyhenivät useilla kuukausilla

Denetumissa määräysvaltaa käyttänyt Kristjan Ritson, 43, tuomittiin hovissa viiden vuoden vankeuteen, kun käräjillä rangaistus oli kuusi vuotta ja kaksi kuukautta.

Mexan Koillisenissa määräysvaltaa käyttänyt Samir Eshroukh-Maharzah, 41, tuomittiin hovissa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Hän sai rangaistukseensa 11 kuukauden alennuksen.

Jarkko Aleksi Vaihian, 52, kolmen vuoden ja neljän kuukauden rangaistus lyheni kolmeen vuoteen.

Käräjillä asiassa tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen neljäs yhtiöissä määräysvaltaa käyttänyt mies. Hovi ei kuitenkaan ottanut kantaa hänen tuomioonsa, sillä hän kuoli oikeusprosessin aikana.