Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Suomeen tuotiin erityisen vahvaa kokaiinia sombreroissa, tuotot menivät perulaiselle kartellille

Poliisi epäilee, että Suomeen on salakuljetettu useita kiloja erityisen vahvaa kokaiinia Perusta. Huumeet oli kätketty sombreroihin ja cowboy-hattuihin, jotka oli lähetetty Perusta Suomeen.

Tutkinta alkoi, kun Helsingin poliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmä sai keväällä tiedon, että Perun viranomaiset olivat takavarikoineet Suomeen osoitetusta postilähetyksestä noin kaksi kiloa kokaiinia.

Poliisi otti kiinni pääepäillyn ja epäillyt keskeiset rikoskumppanit alkukesällä.

– Epäilemme, että päätekijä on ulkomaalainen mies, joka toimi sekä Suomessa että Perussa. Epäiltyjen toiminta oli ammattimaista ja järjestelmällistä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi poliisin tiedotteessa.

Katukauppa-arvo lähes 1,5 miljoonaa euroa

Poliisi epäilee, että Suomeen on tuotu tutkintakokonaisuudessa yli seitsemän kiloa kokaiinia. Poliisin mukaan kokaiini on ollut erityisen vahvaa.

– Esitutkinnassa selvitettiin, että Suomeen tuotu kokaiini oli noin 93–94 painoprosenttista. Kokaiinin keskimääräinen vahvuus on 53–68 prosenttia Euroopan katukaupassa, tiedotteessa sanotaan.

Poliisin mukaan huume-erien katukauppa-arvo Suomessa olisi ollut yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa käyttövahvuiseksi jatkettuna. Esitutkinnassa tehdyissä etsinnöissä poliisi takavarikoi päätekijän hallusta 2,4 kiloa kokaiinia.

Kaikkiaan tutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna 15 ihmistä. Hattulähetysten vastaanottajiksi oli rekrytoitu Suomesta useita henkilöitä, joille oli luvattu palkkioksi rahaa ja kokaiinia.

Poliisin mukaan esitutkinnassa selvisi, että epäillyt lähettivät kokaiinin myynnistä saadun rikoshyödyn takaisin Peruun. Poliisi epäilee, että rahat vastaanotti kartelli, joka pyöritti kokaiinikauppaa.

Poliisi epäilee, että pääepäilty sai kokaiinikaupasta rikoshyötyä yli 470 000 euroa. Poliisi takavarikoi kiinnioton yhteydessä häneltä käteistä yli 24 000 euroa.