Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty International: Iran käyttää tarkoituksella tappavaa voimaa mielenosoittajia kohtaan

Iran käyttää tarkoituksella tappavaa voimaa mielenosoittajia kohtaan, sanoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International perjantaina.

– Iranin viranomaiset päättivät tietoisesti vahingoittaa tai tappaa ihmisiä, jotka lähtivät kaduille ilmaisemaan vihansa vuosikymmeniä kestäneistä sortotoimista ja epäoikeudenmukaisuudesta, sanoi järjestön pääsihteeri Agnes Callamard.

Järjestön mukaan useat ihmiset ovat kuolemanvaarassa, jos kansainvälinen toiminta jää lausunnoiksi Iranin toimien tuomitsemisesta.

Ihmisoikeusjärjestö kertoi saaneensa haltuunsa vuotaneen asiakirjan, joka osoittaa, että syyskuun 23. päivänä maan pohjoisosassa sijaitsevan Mazandaran provinssin asevoimien komentaja määräsi turvallisuusjoukot kohtaamaan mielenosoittajat armottomasti. Asiakirjan mukaan joukot määrättiin "menemään niin pitkälle kuin aiheuttamaan kuolemia".

Tukimielenosoituksia lauantaina ympäri maailmaa

Tukea mielenosoituksille ja iranilaisille naisille on osoitettu kansainvälisesti. Tukimielenosoituksia suunnitellaan lauantaille ainakin 77 kaupunkiin.

Amnesty on vahvistanut ainakin 52 ihmisen kuoleman, mutta todellinen määrä on todennäköisesti suurempi. Lisäksi satojen arvioidaan loukkaantuneen.

Oslossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR) taas on vahvistanut 83 ihmisen kuoleman.

Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan ainakin 28 toimittajaa oli otettu kiinni torstaihin mennessä.

Kaksi viikkoa jatkuneet mielenosoitukset alkoivat maan viranomaisten ilmoitettua nuoren kurdinaisen Mahsa Aminin kuolleen sen jälkeen, kun siveyspoliisi oli pidättänyt naisen väärin puetun hijabin takia.

22-vuotias Amini kuoli syyskuun 16. päivänä, kolme päivää pidätyksensä jälkeen. Iranin viranomaiset ovat väittäneet, että Amini olisi kuollut vankeudessa sydänkohtaukseen ja kärsinyt terveysongelmista. Mielenosoittajat ja Aminin läheiset kuitenkin uskovat, että tämä kuoli todellisuudessa poliisin pahoinpitelyyn.

"Yhdeksän ulkomaalaista otettu kiinni"

Iran ilmoittaa, että yhdeksän ulkomaalaista on otettu kiinni maassa puhjenneiden rajujen mielenosoituksen yhteydessä. 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemasta alkaneet mielenosoitukset jatkuvat Iranissa jo kolmatta viikkoa ja väkivaltaisuudet ovat olleet rajuja.

Tiedusteluministeriön mukaan ulkomaalaiset ovat Saksan, Puolan, Italian, Ranskan, Hollannin ja Ruotsin kansalaisia. Lisäksi viranomaiset ovat ottaneet kiinni 256 kiellettyjen oppositioryhmien jäsentä.

Kymmeniä mielenosoittajia on kuollut yhteenotoissa turvallisuusjoukkojen kanssa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.