Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi: Ukraina hakee "nopeutettua" Nato-jäsenyyttä – kertoi, ettei mahdollisuuksia neuvotteluihin Venäjän kanssa ole, jos Putin pysyy presidenttinä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoittaa, että maa aikoo hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä. Zelenskyi kertoo asiasta Telegram-kanavallaan.

– Olemme de facto (käytännössä) jo päässeet Natoon. Olemme jo osoittaneet yhteensopivuuden liiton standardien kanssa. Ne ovat Ukrainalle todellisia – taistelukentällä ja kaikilla vuorovaikutuksemme osa-alueilla.

Zelenskyi kertoo allekirjoittaneensa hakemuksen "nopeutetusta Natoon liittymisestä".

Zelenskyi kokoontui Ukrainan turvallisuusneuvoston ja sotilasjohdon kanssa perjantaina.

Ukrainan valtiollinen uutistomisto Ukrinform julkaisi Zelenskyin tervehdyksen kansalleen asian tiimoilta. Zelenskyin mukaan Venäjä ei olisi lopettanut sotimistaan Ukrainaan, ellei sitä olisi pysäytetty.

– Muut valtiot olisivat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Baltian maat, Puola, Moldova, Georgia ja Kazakstan. Venäjä haluaa alistaa useita maita Euroopassa ja Aasiassa.

Hän vannoo koko Ukrainan alueen vapautuvan Venäjän miehityksestä. Hän kertoo kolmesta päätöksestä, jotka perjantain kokouksessa tehtiin, joista ensimmäinen on Ukrainan vahvistaminen ja vapauttaminen.

– Toiseksi: Ukraina oli ja pysyy johtavassa asemassa neuvotteluissa. Me olimme he, jotka tarjosivat Venäjälle sopimusta yhteiselosta tasavertaisin, rehellisin ja kunnollisin ehdoin. Se oli ilmiselvää, ettei tämä sopinut Venäjän presidentille. Hän ei tiedä, mitä rehellisyys ja kunniallisuus ovat, Zelenskyi sanoo.

Hänen mukaansa Ukraina on valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa, jos maalla on joku muu presidentti kuin Vladimir Putin.

Kolmas tavoite on saavuttaa laillisesti (de jure) kaikki, mitä Ukraina on jo saavuttanut käytännössä (de facto).