Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Nykytaiteilija Outi Heiskanen on kuollut – palkitun taidegraafikon ura alkoi lapsena tallin oveen piirretystä varsasta

Taidegraafikko, akateemikko Outi Heiskanen on kuollut, kertoo Helsingin Sanomat.

Heiskanen kuoli perjantaina 30. syyskuuta Vehmaalla. Asia on vahvistettu HS:lle Heiskasen lähipiiristä. Heiskanen oli kuollessaan 85-vuotias.

Heiskanen tunnetaan pienikokoisista ihmisiä ja taruolentoja kuvaavista metalligrafiikan töistään. Hän käytti töissään grafiikan eri menetelmiä ja kokosi näyttelyihinsä töistään kollaaseja ja asetelmia.

Monikymmenvuotisen taiteilijan uransa aikana Heiskasella oli lukuisia näyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla. Yksi suurista näyttelyistä oli viime vuonna Ateneumissa esillä ollut yli 300 teoksen näyttely, joka esitteli Heiskasen grafiikkaa, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita sekä performanssien taltiointeja yli viidenkymmenen vuoden ajalta.

Äidin kannustuksella opettajaksi

STT:lle vuonna 2007 antamassaan 70-vuotishaastattelussa Heiskanen kertoi taiteilijan uransa alkaneen eläinlääkäri-isänsä tallin oveen piirretystä varsasta. Äiti kauhistui piirroksesta, Heiskanen kertoi tuolloin.

– Ei kai taiteilijaa perheeseen. Äiti sitten alkoi ajaa, että piirustuksenopettajaksi, ja onnistui siinä niin hyvin, että luulin 7-vuotiaana keksineeni sen itse, Heiskanen muisteli.

Äidin toiveita noudattaen Heiskanen valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta kuvaamataidonopettajaksi vuonna 1959 ja työskenteli sen jälkeen opettajana vuosina 1959–1973.

Hän kertoi kuitenkin vieroksuneensa opettamista, sillä "opettajana ei ollut mitään, mitä olisin osannut opettaa", hän kuvaili STT:n haastattelussa.

Heiskanen palasi opiskelemaan grafiikkaa Taideteolliseen oppilaitokseen ja valmistui sieltä taidegraafikoksi vuonna 1973.

Myöhemmin hän toimi Kuvataideakatemian grafiikan linjan professorina vuosina 1992–1994 ja koulun rehtorina vuodet 1994–1995.

Uransa aikana Heiskanen palkittiin muun muassa valtion taidepalkinnolla vuonna 1976 sekä Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1984. Lisäksi hän oli Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija 1986.

Hänet nimitettiin vuonna 1997 Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi ja vuonna 2004 akateemikoksi.