Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin asuntohinnoissa raju pudotus syyskuussa – asuntorahoitukseen erikoistunut pankki ennustaa hintojen laskevan kevääseen mennessä 20 prosenttia huipustaan

Asuntojen hinnat Ruotsissa jatkoivat syyskuussa luisuaan. Asuntorahoitukseen erikoistuneen SBAB-pankin ja Booli-välittäjän indeksi putosi eniten sitten vuonna 2013 tapahtuneen aloituksensa.

Asumisoikeusasuntojen hinnat ovat alueesta riippuen laskeneet 8–10 prosenttia korkeimmalta tasoltaan. Omakotitalojen hinnat ovat Suur-Tukholman ja Suur-Göteborgin alueilla pudonneet jo yli 14 prosenttia.

SBAB ennakoi, että lasku jatkuu. Pankin arvio on, että korkojen nousu voi kevääseen mennessä pudottaa Ruotsin asuntohintoja noin 20 prosenttia.

Syyskuussa nähtiin syvin pudotus asumisoikeusasuntojen hinnoissa Pohjois-Ruotsissa ja Malmön seudulla, jossa ne laskivat lähes kolme prosenttia.

Omakotitalot halpenivat Pohjois-Ruotsissa yli viisi prosenttia ja Göteborgin seudulla lähes yhtä paljon. Tukholman seudulla pudotus oli elokuusta liki neljä prosenttia. Koko maassa asumisoikeusasuntojen hinnat laskivat 1,2 prosenttia ja omakotitalojen 1,8 prosenttia.

– Nämä ovat kyllä aika kovia pudotuksia yksittäiselle kuukaudelle, sanoi SBAB:n pääekonomi Robert Boije.

Boije huomauttaa, että 20 prosentin laskua povaavassa ennusteessa ei ole edes laskettu mukaan korkeiden sähkönhintojen vaikutusta.

– Se viittaa siihen, että asuntojen hintojen suunta voi olla vielä jyrkemmin alaspäin, hän sanoi.

Boijen mukaan hintoihin on odotettavissa reippaita pudotuksia useamman kuukauden ajan. Korkojen vaikutus ruotsalaisten asumismenoihin on suuri, koska asuntolainat ovat usein suuria ja pitkiä.

Lainojen lyhentäminen vähintään 1 tai 2 prosentilla vuodessa tuli pakolliseksi vasta vuonna 2016. Jos laina on alle puolet asunnon arvosta, eikä se ole suurempi kuin 4,5 kertaa lainanottajan vuositulot, voi velallinen maksaa lainasta vain korot.

Ruotsissa toimivat pankit tarjoavat tällä hetkellä uusia viiden vuoden kiinteäkorkoisia asuntolainoja noin 4,4–4,6 prosentin korolla. Lainaneuvottelujen jälkeen toteutuneet korot ovat alhaisempia, esimerkiksi Nordealla keskimäärin 3,54 prosenttia viidelle vuodelle.

Alamäkeä odotetaan myös Suomessa

Suomessa hintojen kehitys on ollut samansuuntainen kuin Ruotsissa, mutta ei yhtä raju. Tilastokeskus kertoi viime viikolla, että vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat elokuussa koko maassa 1,4 prosenttia heinäkuuhun verratuna. Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ennakoi, että hinnat kääntyvät laskuun sekä pääkaupunkiseudulla että koko maassa ensi vuoden lopulle asti, nopeasti nousseiden korkojen ja asumiskustannusten painamina.

Pudotus on erityisen kova, kun hintakehitys suhteutetaan korkeaan inflaatioon. Reaalihinnat laskivat kovinta vauhtia sitten finanssikriisin, Brotherus huomautti.