Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Komponenttipula alkaa hellittää – uusien autojen rekisteröinnit pitkästä aikaa kasvussa

Autoteollisuuden komponenttipula osoittaa hellittämisen merkkejä. Autoalan Tiedotuskeskus kertoo, että autojen ensirekisteröinnit kääntyivät syyskuussa pitkästä aikaa kasvuun vuoden takaiseen verrattuna.

Autoala arvioi kuitenkin, että komponenttipulan aikana paisunut uusien autojen tilauskanta purkautuu pääosin vasta ensi vuoden puolella. Pula on venyttänyt toimitusaikoja jopa yli vuoteen, kun normaalisti asiakas on saanut uuden auton parissa kolmessa kuukaudessa tilauksesta.

Syyskuun aikana rekisteröitiin lähes 6 800 uutta henkilöautoa, mikä on neljä prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Koko alkuvuoden ajalta ollaan kuitenkin vielä selvästi jäljessä, sillä tammi-syyskuussa ensirekisteröinnit ovat 20 prosenttia jäljessä vuoden takaisesta.

Täyssähköautojen suosio on jatkanut kasvuaan. Syyskuussa ensirekisteröityjen täyssähköautojen osuus kaikista ensirekisteröidyistä autoista nousi 21,5 prosenttiin, mikä on puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin ainoastaan bensiinimoottoreilla varustettujen autojen.

Ei-ladattavien hybridien osuus nousi 31 prosenttiin. Ei-ladattavissa hybrideissä on kuitenkin useimmiten vain pieni avustava sähkömoottori, ja ne liikkuvat pääosin bensamoottorin avulla.

Ladattavien hybridien osuus jäi myös alle täyssähköautojen. Niiden osuus oli 18,6 prosenttia. Kaikkien ladattavien osuus nousi näin 40,1 prosenttiin.

Dieselien osuus supistuu supistumistaan. Enää vain kuusi prosenttia ensirekisteröidyistä autoista oli syyskuussa dieseleitä, kun vielä kuusi vuotta sitten osuus oli yli 40 prosenttia.

Vuoden 2030 päästötavoite on autoalan mukaan saavutettavissa

Autoalan Keskusliiton mukaan tieliikenteestä kerättiin viime vuonna noin 7,6 miljardia euroa verotuloja. Autoveron, ajoneuvoveron ja polttoaineverojen osuus oli noin 4,1 miljardia euroa, joka oli kahdeksan prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna.

Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan verokertymän alenemisen taustalla on autokannan päästöjen väheneminen, sillä uusien autojen päästöt ovat vähentyneet huomattavasti.

– Vaikka uusien autojen ensirekisteröintien määrä on viime vuosina vähentynyt, valtion vuodelle 2030 asettama 700 000 ladattavan auton tavoite on vielä saavutettavissa, jos määrätietoisia toimia liikenteen sähköistymisen edistämiseksi jatketaan, Rissa sanoo tiedotteessa.

Tänä vuonna liikenteestä kerättyjä veroja on kuitenkin lisännyt bensiinin ja dieselin hintojen nousu, joka näkyy arvonlisäverokertymässä. Autoala odottaa, että arvonlisäverokertymä kasvaa tänä vuonna 500 miljoonalla eurolla viime vuodesta.