Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Munuaisluovuttajien määrä on kasvanut Suomessa – moni potilas joutuu silti odottamaan munuaista pitkään

Elävien munuaisluovuttajien määrä on kasvanut Suomessa, kertoo Munuais- ja maksaliitto tiedotteessaan. Taustalla on vuonna 2019 tehty kudoslain muutos, jonka myötä munuaisen saajan ei tarvitse enää olla luovuttajan lähiomainen tai puoliso.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 46 munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta. Näistä kuudessa munuainen oli saatu ystävältä ja kolmessa tuntemattomalta luovuttajalta, tiedotteessa kerrotaan. Noin kolmessa neljästä munuaisensiirrosta luovuttaja oli puoliso tai lähiomainen.

– Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna, sanoo dosentti Ilkka Helanterä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Vatsakeskuksesta tiedotteessa.

– Siirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen. Leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana jopa ilman edeltävää dialyysihoitoa.

Valtaosa siirroista edelleen aivokuolleilta luovuttajilta

Tänä vuonna Suomessa oli syyskuun loppuun mennessä tehty 33 munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta. Näistä yhdessä munuainen on tullut ystävältä ja kahdessa tuntemattomalta luovuttajalta, liitto kertoo.

– Anonyymi luovutus voi tapahtua joko suoraan siirtolistalla olevalle vastaanottajalle tai (Pohjoismaiden) STEP-ristiinluovutusohjelman kautta, Helanterä sanoo.

– Kummassakin tapauksessa luovutus tapahtuu täysin anonyymisti.

Suomessa munuaisensiirtoa odottaa Munuais- ja maksaliiton mukaan jatkuvasti noin 470 ihmistä. Vuosittaisia siirtoja tehdään noin 260, eli valtaosa siirroista tulee edelleen aivokuolleelta luovuttajalta.

Uutta munuaista joutuu odottamaan Suomessa keskimäärin puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen.