Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SUH: Suomessa hukkui syyskuussa kahdeksan ihmistä – kylmään veteen pudotessa tulee usein kylmäsokkireaktio

Suomessa hukkui syyskuun aikana kahdeksan ihmistä, käy ilmi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämistä ennakkotiedoista.

Kaksi hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä ja yksi veteen putoamisen seurauksena. Viidessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä.

Viime vuonna syyskuussa hukkui SUH:n ennakkotilastojen mukaan viisi ihmistä.

Syksyllä viilenevä vesi luo vaaratilanteita

Asiantuntijan mukaan vaaratilanteita luo syksyllä kylmenevä vesi. Tavanomaista viileämpi syyskuu vauhdittaa vesistöjen viilenemistä.

– Tällä hetkellä kylmä vesi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat suurimpia vaaratekijöitä vesillä ja veden äärellä liikkujille. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman suojavarusteita, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, sanoo SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen tiedotteessa.

Hiltusen mukaan kylmään veteen pudotessa tulee usein sokkireaktio, ja ihmisen kyky pidättää hengitystä laskee normaalista 60–90 sekunnista muutamaan sekuntiin.

– Tämä lisää olennaisesti hukkumisen riskiä.

Suomessa on tammi-syyskuun aikana hukkunut SUH:n mukaan 79 ihmistä.

Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain noin 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena.