Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikko päättyy lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä – sähkön hinnan kannalta se on hyvä uutinen

Lähipäiville on luvassa lauhaa, sateista ja etenkin viikonvaihteessa tuulista säätä.

Viikonloppuna vallitsee epävakainen sää, ja sadetta tulee ympäri maata, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen. Sademäärät eivät kuitenkaan ole kovin suuria.

Sunnuntaina maan eteläosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella sadetta voi tulla enemmän, paikoin jopa 15 millimetriä vuorokaudessa. Maanantaina sateet painottuvat enemmän maan etelä- ja itäosaan.

– Vuorokauden keskilämpötila seuraavien viiden päivän aikana vaihtelee Lapin muutamasta lämpöasteesta maan eteläosan 8–9 asteeseen, Siiskonen ennustaa.

Korkeimmat lämpötilat lähipäivinä nousevat etelässä noin 10 asteen tienoille, Lapissa muutamaan asteeseen. Ensi viikon keskivaiheilla odotettavissa on muutaman asteen kylmempää säätä, jota näyttäisi seuraavan taas lauhempi viikonloppu.

Viikonlopuksi tuuli voimistuu jonkin verran. Maa-alueilla on luvassa kohtalaista tuulta ja merialueella navakkaa tuulta varsinkin Pohjanlahden alueella.

Sunnuntaille ja maanantaille eteläisillä merialueilla on ennakkovaroituksia kovasta tuulesta. Maa-alueillakin keskituuli voi tuolloin olla 5–8 metriä sekunnissa ja yksittäiset tuulenpuuskat yli 10 metriä sekunnissa.

– Tuulista, ei kuitenkaan myrskyistä säätä, Siiskonen toteaa.

Polaaripyörre syntyy syksyn myötä

Sähkön hinnan kannalta tuulinen ja leuto sää on hyvä uutinen, kerrotaan Forecan blogissa: tuulinen sää maksimoi tuulivoimaloiden tuotannon, ja toisaalta leuto sää pitää sähkönkulutuksen aisoissa.

Forecan arvion mukaan voimistuva polaaripyörre pitää sään lähiaikoina keskimääräistä tuulisempana ja leudompana.

– Lähiaikoina Suomeen ei ole syytä odottaa pitkäkestoisia kylmän ilmamassan jaksoja, ennakoi meteorologi Markus Mäntykannas blogissa.

Polaaripyörre on voimakkaan tuulen alue, joka syntyy syksyn myötä, kun pohjoisen napa-alueen ja keskileveysasteiden väliset lämpötilaerot kasvavat, blogissa kuvaillaan.

Polaaripyörre voi Forecan mukaan tietää lähiaikoina Suomen leveysasteilla vilkasta matalapainetoimintaa eli lämmintä ilmaa ja voimakkaita tuulia. Ensi viikon torstain jälkeen ennuste muuttuu kuitenkin epävarmemmaksi.

Voimakas polaaripyörre suosii tyypillisesti Atlantilta tulevaa voimakkaampaa virtausta ja tuulisempaa ja lauhempaa säätyyppiä, mutta seuraukset eivät aina ole maan pinnalla aivan yksioikoiset, sanoo Ilmatieteen laitoksen Siiskonen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteessa polaaripyörteen voimakkuus olisi lähiviikkoina lähellä pitkän ajan keskiarvoa, Siiskonen sanoo.

Lokakuun jälkipuoliskon osalta sään pitkäaikaisennuste näyttää Siiskosen mukaan keskimääräistä lauhemmalta.

– Jos katsoo viikkoennusteita, tulevilla viikoilla poikkeama olisi pitkän ajan keskiarvosta ehkä 1–2 astetta lauhempaan suuntaan.

Ilmanpaine-ennusteen perusteella puolestaan näyttää siltä, että Suomen ylle ei olisi tulossa ainakaan voimakkaan korkeapaineen aluetta, joka toisi tullessaan heikkoja tuulia, Siiskonen sanoo.