Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Ukkosrintama yllätti etelässä, ulkoministerit koolla Luxemburgissa, kuppaa, tippuria ja hiviä havaittu ennätyspaljon, Nigerian tulvissa kuollut ainakin yli 600

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ulkoministerit kokoustavat Luxemburgissa Ukrainan asevoimien kouluttamisesta

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit kokoustavat maanantaina Luxemburgissa Venäjästä ja Kiinasta. Kyse on muun muassa unionin reaktioista Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa sekä unionin ja sen jäsenmaiden Kiina-riippuvuuksista.

Keskeisenä aiheena kokouksessa on sotilaallisen avustusoperaation perustaminen Ukrainan asevoimien kouluttamiseksi. Suomi tukee esitystä.

Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Uutissuomalainen: Kuppaa, tippuria ja hiviä havaittu Suomessa ennätyksellisen paljon

Kuppaa, tippuria ja hiviä on todettu ennätyksellisen paljon tänä vuonna, kertoo Uutissuomalainen. Tartuntoja on ilmoitettu jo nyt enemmän kuin aikaisempina vuosina, vaikka vuotta on vielä yli kaksi kuukautta jäljellä.

Hiv-tartuntoja on ilmoitettu tänä vuonna jo nyt 208, kun viime vuonna niitä ilmoitettiin koko vuoden aikana vain 152. Kuppatartuntoja on ilmoitettu lokakuun puoleenväliin mennessä 269, sata tartuntaa enemmän kuin koko viime vuonna.

Tippurin tartuntaluvut ovat myös suuremmat kuin viime vuonna. Yleisimmin ilmoitettavan seksitaudin klamydian tartuntamäärät ovat pysyneet lähellä viime vuoden tasoa.

Asunnottomien yössä pohditaan tänä vuonna tulevaisuutta ilman asunnottomuutta

Tänään vietetään vuosittain järjestettävää asunnottomien yötä.

Tapahtuman teemana tänä vuonna on Tulevaisuus ilman asunnottomuutta. Suomen päättäjiltä halutaan saada konkreettisia toimia asunnottomuuden poistamiseksi.

Suomessa oli ilman vakinaista asuntoa olevia ihmisiä hieman alle 4 000 viime vuoden lopulla, kertoo Vailla vakinaista asuntoa ry. Ulkona, porrashuoneissa ja ensisuojissa asui reilut 650 ihmistä.

Suomen nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu, että asunnottomuus pyritään poistamaan kokonaan vuoteen 2027 mennessä.

Koulujen syyslomat alkavat osassa Suomea tänään

Koulujen syyslomat alkavat osassa Suomea tänään. Valtaosa koulujen syyslomista vietetään joko tällä tai seuraavalla viikolla.

Syyslomaa vietetään tällä viikolla esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Viikon päästä lomia pidetään muun muassa Oulussa, Kotkassa ja Kouvolassa.

Syysloma kestää suurimmassa osassa kunnista viikon ajan. Poikkeuksena ovat esimerkiksi Vantaan ruotsinkieliset koulut, joissa syysloma kestää vain kahden päivän ajan.

Ukkosrintaman rajut tuulet pääsivät yllättämään - puuskat ravistelivat Hankoniemessä lähes 40 metriä sekunnissa

Raju ukkosrintama pääsi yllättämään Suomen etelärannikon yön kynnyksellä. Lännestä saapunut rintama-alue toi kovimmat puhurinsa Hankoniemeen, jossa puuskatuulet puhalsivat Ilmatieteen laitoksen mukaan lähes 40 metriä sekunnissa.

Voimakkaimpia tuulet olivat merialueilla. Myräkkä on heikentynyt itää kohti liikkuessaan.

Tuulivaroituksia on voimassa yön ja aamun aikana eteläisten merialueiden lisäksi eteläisimmässä Suomessa sekä Saimaalla. Lisäksi Pohjoisella Itämerellä on aallokkovaroitus iltapäivään asti. Maa-alueilla tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Etelä-Suomessa pelastuslaitoksille tuli illan ja alkuyön aikana lukuisia vahingontorjuntatehtäviä.

Sateet väistyvät iltapäivään mennessä lähes koko maassa

Maanantai-iltapäivään mennessä sateet väistyvät lähes koko maassa, mutta Pohjois-Lapissa ja maan itäisimmässä osassa voi vielä vähän ripsottaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Uusia sateita on kuitenkin luvassa heti tiistaina, jolloin sadealue yltää Kokkola–Pohjois-Savo-linjalle saakka.

Lämpötila on maanantaina maan etelä- ja lounaisosassa yli 10 astetta, mutta muualla jäädään sen alle. Pohjoisessa lämpötila jää 5 asteen alle.

Ruotsin valtiopäivät äänestää Kristerssonin valinnasta pääministeriksi

Ruotsissa valtiopäivät äänestää tänään maltillisen kokoomuksen johtajan Ulf Kristerssonin valinnasta maan pääministeriksi.

Kristersson ilmoitti perjantaina neljän porvaripuolueen sopineen hallitusyhteistyöstä. Puolueista kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit pääsevät hallitukseen, kun taas suurin vaalivoittaja ruotsidemokraatit jää sen ulkopuolelle tukipuolueeksi.

Äänestyksen on määrä olla puolilta päivin Suomen aikaa. Kristersson saanee valtiopäivien enemmistön tuen, minkä jälkeen uusi hallitus astuu virkaansa tiistaina.

Väistyvä pääministeri on sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson.

Ukrainan sodan seurauksena neljä miljoonaa lasta elää alle köyhyysrajan, kertoo Unicef

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen taloudelliset seuraukset ovat syösseet neljä miljoonaa lasta köyhyyteen itäisessä Euroopassa ja Keski-Aasiassa, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestö perustaa tietonsa tutkimukseen, jossa tarkasteltiin dataa 22 maasta.

Köyhyydessä elävien lasten määrä alueilla on järjestön mukaan kasvanut vuodesta 2021 noin viidenneksellä sodan ja kiihtyvän inflaation vuoksi. Suurin vaikutus sodalla on ollut venäläis- ja ukrainalaislapsiin. (Lähde: AFP)

Nigerian tulvissa on kuollut ainakin yli 600 ihmistä - yli miljoona ihmistä joutunut jättämään kotinsa

Nigeriassa ainakin yli 600 ihmistä on kuollut viimeaikaisissa tulvissa, kertoo maan humanitaaristen asioiden ministeriö. Virallinen kuolonuhrien määrä on noussut viikon takaisesta noin sadalla.

Tulvat ovat pahimmat vuosikymmeneen. Ministeriön mukaan luonnonkatastrofi on myös ajanut yli 1,3 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Lisäksi tulvan kerrotaan tuhonneen yli 82 000 taloa ja mittavia määriä peltoalueita.

Sadekausi alkaa yleensä kesäkuun paikkeilla, mutta sateet ovat olleet kansallisen hätäapujärjestön mukaan erityisen voimakkaita elokuusta lähtien. (Lähde: AFP)

PSG-tähti Kylian Mbappe tyrmää huhut siirtohaaveistaan

Jalkapallojoukkue PSG:n tähti Kylian Mbappe vakuuttaa, ettei hän ole pyytänyt päästä lähtemään joukkueesta tammikuun siirtoikkunan aikana. Mbappen lähtöaikeista on liikkunut huhuja, ja hänen on kerrottu haluavan vaihtaa joukkuetta mahdollisimman pian.

Mbappe painotti sunnuntain ottelun jälkeen, ettei ole suoraan eikä epäsuorasti viime viikolla levinneiden huhujen takana. Huhu tuli ensin julki Espanjassa tiistain PSG–Benfica-ottelun alla, ja myöhemmin asiasta kertoivat useat ranskalaismediat.

Useat lähteet vakuuttivat, että tieto lähtöhaaveista on peräisin Mbappen lähipiiristä. (Lähde: AFP)