Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset talven nopeusrajoitukset on otettu käyttöön tänään – talvella suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeällä

Siirtyminen talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin on alkanut Lapissa tänään, kun moni suomalainen viettää syyslomaa. Muualla Suomessa rajoitukset tulevat voimaan noin viikkoa myöhemmin. Väylävirasto kertoo, että suurimmassa osassa Suomea talvirajoitukset otetaan käyttöön ensi viikon keskiviikkona.

Koko maassa rajoitukset ovat käytössä viimeistään perjantaina 28. lokakuuta.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Rajoituksissa saattaa kuitenkin olla poikkeuksia. Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoritiellä saattaa vielä marraskuun aikana olla voimassa 120 kilometrin nopeusrajoitus, jos sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Myös joillakin teillä, joiden turvallisuus tai liikennemäärät sen sallivat, saattaa jäädä talviajaksi voimaan poikkeava rajoitus.

Väylävirasto muistuttaa, että talviaikana suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeään aikaan. Kun pimeyteen yhdistetään vesi- tai räntäsade, näkyvyys voi olla ajoittain erittäin huono.

Väyläviraston mukaan alennetut rajoitukset sekä parantavat turvallisuutta että tukevat energiansäästötarpeita. Polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee.