Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naton Stoltenberg varoittaa Venäjää käyttämästä väitteitään "likaisista pommeista" tekosyynä eskalaatioon

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi maanantaina puhuneensa Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin ja Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa Venäjän väitteistä siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja sodankäynnissä.

Stoltenberg kutsui väitteitä perusteettomiksi ja sanoi Nato-liittolaisten tyrmäävän ne. Hän myös lisäsi, että Venäjä ei saa käyttää väitteitään tekosyynä eskalaatioon.

– Tuemme edelleen lujasti Ukrainaa, Stoltenberg kirjoitti.

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Venäjän ja Yhdysvaltain asevoimien komentajat keskustelivat

Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov puhui maanantaina puhelimessa Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milleyn kanssa, Venäjän puolustusministeriö kertoi aiemmin maanantaina. Puheenaiheena oli jälleen Venäjän väite siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä likaisia pommeja.

Venäjä on viime päivinä toistuvasti väittänyt, että Ukraina saattaa suunnitella hyökkäystä likaisen pommin avulla. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi samasta asiasta sunnuntaina puhelinkeskusteluissaan neljän Nato-maan puolustusministerien kanssa.

Shoigu keskusteli sunnuntaina toiseen kertaan kolmen päivän sisällä Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa. Lisäksi Shoigulla oli puhelinyhteys brittiläisen virkaveljensä Ben Wallacen kanssa. Aiemmin sunnuntaina Shoigu keskusteli puhelimessa Ranskan ja Turkin puolustusministereiden Sebastien Lecornun ja Hulusi Akarin kanssa.

Onko kyseessä Venäjän hämäys?

Ukraina on tyrmännyt Venäjän väitteet likaisista pommeista. Venäjän toistuvat väitteet ovat herättäneet pelon, että Venäjä voisi itse käyttää kemiallista tai biologista asetta ja syyttää siitä Ukrainaa.

Yhdysvaltalainen sotilasviranomaislähde kertoi maanantaina, että näkyvissä ei kuitenkaan ole viitteitä siitä, että Venäjä olisi päättänyt käyttää tällaisia aseita Ukrainassa.

– Ukrainalaiset eivät ole rakentamassa likaista pommia, eikä meillä ole viitteitä siitä, että venäläiset olisivat päättäneet käyttää ydinaseita, kemiallisia aseita tai biologisia aseita, nimettömänä pysynyt sotilasvirkailija kertoi toimittajille.

Kremlin edustaja ylisti Turkin roolia välittäjänä

Kremlin edustaja Dmitri Peskov ylisti maanantaina Turkin roolia välittäjänä ja sanoi, etteivät Ranska ja Saksa ole osoittaneet mitään kiinnostusta toimia välittäjänä Ukrainan sodassa.

– Turkki suhtautuu eri tavalla kuin Ranska tai Saksa ja on kertonut halustaan jatkaa välitysyrityksiä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz eivät ole osoittaneet minkäänlaista halua kuunnella Venäjän kantoja tai osallistua välitysyrityksiin, Peskov sanoi toimittajille.

Turkki on ollut mukana kahdessa onnistuneessa välitysyrityksessä Ukrainan sodan aikana. Maa oli mukana neuvottelemassa sopimusta, jolla sallittiin Ukrainan viljanvienti Mustallamerellä ja avitti myös syyskuussa järjestetyssä suuressa sotavankien vaihdossa.