Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön kulutusta rajoitetaan Ukrainassa entisestään muun muassa Kiovassa – taustalla Venäjän tuoreet iskut energiainfrastruktuuria vastaan

Ukrainan keskiosissa sähkön kulutusta rajoitetaan entisestään Venäjän Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan tekemien tuoreiden iskujen jälkeen. Asiasta kertoi Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sosiaalisessa mediassa.

Lisärajoituksia tulee Tshernihivin, Tsherkasin ja Zhytomyrin alueille sekä Kiovaan ja sitä ympäröiville alueille.

Ukrainan kansallisen siirtoverkkoyhtiön Ukrenergon mukaan toimien tarkoituksena on mahdollistaa se, että energiayhtiöt pystyvät nopeasti korjaamaan vahingoittuneet laitokset ja pitämään järjestelmän tasapainossa.

Ukraina varautuu mahdolliseen Venäjän hyökkäykseen Valko-Venäjän rajalta

Ukraina on vahvistanut joukkojaan maan pohjoisosassa lähellä Valko-Venäjää varautuakseen mahdolliseen Venäjän hyökkäykseen Valko-Venäjän rajalta. Asiasta kertoi Ukrainan pääesikunnan apulaiskomentaja Oleksi Hromov Guardian-lehden mukaan. Vaikka juuri nyt ei ole havaittavissa hyökkäysjoukkojen muodostamista, on uhka Valko-Venäjän suunnalta kasvanut, hän sanoi.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on väittänyt Ukrainan valmistelevan hyökkäystä sen alueelle ja ilmoittanut Venäjän ja Valko-Venäjän ottavan käyttöön yhteiset alueelliset puolustusjoukot itsepuolustukseksi.

Lakiehdotus sallisi Venäjällä ex-vankien mobilisoinnin armeijaan

Venäjällä parlamentti hyväksyi torstaina lakiehdotuksen, joka sallii entisten vankien mobilisoinnin armeijaan. Kutsun voi siten saada vankilasta vapautunut, mutta vakavien rikosten takia rikosrekisterissä oleva entinen vanki.

Aiemmin näiden ex-vankien rekrytointi oli kielletty.

Edelleen rekrytoinnin ulkopuolelle jäävät muun muassa ihmiset, jotka on tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, terroriteoista tai maan hallintoa vastaan tehdyistä rikoksista.

Lakiehdotus vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ennen kuin presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa sen.

Politico: Yhdysvallat päivittää etuajassa ydinpomminsa Naton tukikohdissa Euroopassa

Yhdysvallat on nopeuttanut ydinpomminsa tarkemman version lähettämistä sotilasliitto Naton tukikohtiin Euroopassa. Asiasta kertoivat diplomaatti- ja asiantuntijalähteet Politico-lehdelle.

Uusitut B61-12-ydinvoimapommit oli alun perin määrä tuoda Eurooppaan ensi keväänä. Nyt niiden tuomista suunnitellaan joulukuussa, kertoivat yhdysvaltalaisviranomaiset Nato-liittolaisille Brysselissä tässä kuussa Politicon mukaan. Kyseessä on pitkään suunniteltu ohjelma vanhojen aseiden korvaamiseksi uudemmilla versioilla eri varastoissa Euroopassa.

Natolla ei ole varsinaisia omia ydinaseita, mutta sotilasliiton eurooppalaisten jäsenmaiden ilmavoimilla on valmius kuljettaa Yhdysvaltain taktisia ydinpommeja, joita on sijoitettu joihinkin Euroopan maihin.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja Patrick Ryder sanoi Politicon mukaan, että B61-ydinaseiden modernisointi on ollut käynnissä jo vuosia eikä se liity millään tavalla ajankohtaisiin tapahtumiin Ukrainassa.

Politicon mukaan asiantuntijat kuitenkin arvioivat pommien uusimisen kiristävän tunnelmaa Euroopassa entisestään.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti aiemmin tässä kuussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ydinasevihjailun vaaroista.

---

Lähteenä myös AFP