Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Sexpo vaatii nykyistä jämerämpiä keinoja tilanteisiin, joissa äiti valehtelee lapsen biologisen isän henkilöllisyydestä

Lapsen biologisen isän henkilöllisyydestä valehtelu on vakava yhteiskunnallinen epäkohta, linjaa seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpo tiedotteessaan.

Sexpon mukaan aiheutuu valtavasti vanhemmuuteen liittyviä sosiaalisia, taloudellisia ja juridisia seurauksia, jos äiti valehtelee lapsen biologisen isän henkilöllisyydestä esimerkiksi kumppanilleen.

– Isäksi huijattu voidaan nykyisen lainsäädännön nojalla pakottaa vanhemmaksi ja elatusvelvolliseksi vastoin tahtoaan, vaikka hän on huijauksen uhri, tiedotteessa sanotaan.

Järjestön mukaan isyyttä koskeviin huijauksiin pitäisi puuttua lainsäädännöllä, tukitoimilla ja ennaltaehkäisyllä. Sexpon mukaan tekijän tulisi joutua teostaan rikosvastuuseen ja uhrin tulisi olla oikeutettu vahingonkorvauksiin. Uhreille pitäisi Sexpon mukaan olla lisäksi saatavilla kriisiapua ja muuta psykososiaalista tukea.

Tiedotteen mukaan isyyttä koskevien huijausten osuus Euroopassa on arviolta noin 1–2 prosenttia kaikista syntyvistä lapsista. Suomessa vuosittain uhriksi joutuu Sexpon mukaan noin 500 ihmistä.