Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Naton Stoltenberg Turkissa: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet toteutettava pikaisesti

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan on tullut aika toivottaa Suomi ja Ruotsi tervetulleiksi Naton täysjäseniksi. Stoltenbergin mukaan jäsenyyksien on syytä toteutua "näinä vaarallisina aikoina" pikaisesti. Näin hänen mukaansa vältetään mahdolliset väärinkäsitykset ja lähetetään Venäjälle selkeä viesti siitä, että sotilasliiton ovi pysyy avoimena.

– Suomi ja Ruotsi ovat noudattaneet sopimustaan Turkin kanssa, Stoltenberg sanoi torstai-iltana Istanbulissa.

Hän viittasi muun muassa siihen, että Ruotsi kumosi asevientikieltonsa Turkkiin ja on uudistanut terrorisminvastaista lainsäädäntöään.

– Lisää karkotuksia ja luovutuksia tapahtuu, Stontenberg tiesi kertoa.

Stoltenbergin tavannut Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu ei aivan jakanut Stoltenbergin tilannekuvaa, vaikka hän myönsikin myönteistä kehitystä tapahtuneen. Kaikkia Madridin Nato-huippukokouksessa kolmen maan yhteisymmärryspöytäkirjassa sovittuja kohtia ei ole vielä toteutettu, Cavusoglu totesi.

Cavusoglu kuitenkin viestitti, että Ruotsin uuden hallituksen kanssa jäsenyysasia voi edetä paremmin.

– Tiesimme, ettei edellinen hallitus voinut tehdä paljoa, Cavusoglu sanoi.

"Ei ongelmia Suomen asenteen kanssa"

Cavusoglu kertoi Ruotsin uuden pääministerin Ulf Kristerssonin saapuvan Turkkiin ensi tiistaina.

– Haluan vielä sanoa, että meillä ei ole niinkään ongelmia Suomen asenteen kanssa, Cavusolglu lisäsi.

Cavusoglu kuittasi kysymyksen Nato-jäsenyyksien ratifiointien aikataulusta ja sen yhteydestä Turkin ensi vuoden vaaleihin toteamalla, että aikataulu riippuu ensi sijassa hakijamaiden toimista. Jäsenyydet hyväksyvälle Turkin parlamentille on hänen mukaansa pystyttävä osoittamaan, että Suomi ja Ruotsi ovat ottaneet konkreettisia askeleita lupaamaansa suuntaan.

Stontenberg kehui lehdistötilaisuudessa Turkin olevan Naton tärkeä liittolainen muun muassa terrorismin vastaisessa taistelussa. Pääsihteeri kehui Turkin panosta myös Ukrainan auttamisessa ja viljanviennin mahdollistamisesta Ukrainasta maailmalle.

Stoltenberg tapaa Turkissa perjantaina maan presidentti Recep Tayyip Erdoganin.