Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Vallankumoukselliset venäläiset kokoontuvat Puolassa – entiset poliitikot aikovat laatia uuden perustuslain auttamaan demokratiaan siirtymisessä

Noin 65 entisen venäläislainsäätäjän on määrä kokoontua tänään Puolassa selvittääkseen uutta vaihtoehtoa Venäjän nykyhallinnolle, uutisoi yhdysvaltalainen uutisviikkolehti Newsweek.

"Venäjän kansanedustajien ensimmäinen kongressi" järjestetään Jablonassa Varsovan esikaupunkialueella. Järjestäjät toivovat saavansa laadittua sunnuntaihin mennessä luonnoksen Venäjän uudesta perustuslaista, joka "ohjaa Venäjää tulevassa siirtymisessä demokratiaan" ja valinneensa toimeenpanevan komitean lobbaamaan kansainvälistä tukea ja tunnustusta.

Syy presidentti Vladimir Putinin hallinnon vastaisen liikehdinnän kiihtymiseen on Ukrainassa yhdeksättä kuukautta käytävä täysimittainen hyökkäyssota. Jumittunutta konfliktia pidetään merkkinä nykyhallinnon lopun alusta, ja nyt mahdolliset seuraajaliikkeet valmistautuvat ohjasten ottamiseen.

– Olemme kutsuneet kaikki. Hyväksymme jopa erityisen päätöslauselman, jossa vaaditaan kaikkia eri poliittisia ryhmiä yhdistämään voimansa ja lähettämään edustajansa. Kyseessä on kansanedustajien kokous, ja kansanedustajat päättävät miten edetään, Venäjän parlamentin jäsenenä vuosina 2007–2016 toiminut Ilja Ponomarev kertoo Newsweekille.

Vuonna 2014 Krimin niemimaan näennäistä liittämistä Venäjään ainoana vastaan äänestänyt Ponomarev on yksi kongressin järjestäjistä. Hän sanoo, ettei hän ole yksin idean takana.

– Kyse ei ole persoonallisuuksista. Yritän kovasti vaikuttaa ja tuoda esille kantaani, mutta loppujen lopuksi enemmistö päättää.

Ponomarevin mukaan kongressiin osallistuu tarkkailijoita Ukrainasta, Puolasta, Liettuasta ja Euroopan parlamentista.

Puolalainen europarlamentaarikon ja entisen ulkoministerin Anna Fotygan mukaan laaja tuki Ukrainassa sotimiselle Venäjällä tarkoittaa, että poliittisen järjestelmän on muututtava.

– Putin ja Venäjän parlamentti ovat menettäneet legitimiteettinsä monta vuotta sitten. Ei pelkästään varastetuilla vaaleilla, vaan myös väärillä perustuslakiäänestyksillä. Näillä ihmisillä ja tällä järjestelmällä ei ole tulevaisuutta, kongressiin osallistuva Fotyga sanoo.

Entinen venäläisvirkailija ja asianajaja Mark Feygin uskoo liittyvänsä Ponomarevin ja Putin-vastaisen poliitikko Gennadi Gudkovin kanssa kongressissa muodostettavaan lobbauskomiteaan. Hänestä kyseisen ryhmän sisällä tulee olemaan eroja.

– Strategiaa vuorovaikutuksesta eri valtakeskusten kanssa ei ole, Ranskassa asuva Feygin sanoo.