Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Washington Post: Yhdysvallat rohkaisee Ukrainaa suhtautumaan avoimesti neuvotteluihin Venäjän kanssa

Yhdysvaltain hallinto on yksityisesti rohkaissut Ukrainan johtoa osoittamaan avoimuutta mahdollisiin neuvotteluihin Venäjän kanssa, uutisoi The Washington Post. Sanomalehdelle asiasta kertovat keskusteluista perillä olevat lähteet.

Yhdysvallat toivoo, että Ukraina luopuisi julkisista ulostuloistaan, joissa maa on tyrmännyt rauhanneuvottelujen mahdollisuuden niin kauan kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin on yhä vallassa.

The Washington Postin lähteiden mukaan yhdysvaltalaisviranomaisten pyynnön tarkoitus ei ole painostaa Ukrainaa neuvottelupöytään. Sen sijaan tarkoitus on varmistaa, että myös sodan venymistä pelkäävät maat jatkavat Ukrainan tukemista.

Yhdysvalloissa ja Ukrainassa ollaan yhtä mieltä siitä, että Putin ei ole tällä hetkellä halukas neuvotteluihin.

Silti Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kieltäytyminen neuvotteluista on herättänyt huolta niissä Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maissa, joissa kärsitään eniten sodan vaikutuksista ruuan ja polttoaineen hintaan ja saatavuuteen.

– Ukraina-väsymys on todellinen asia osalle liittolaisistamme, eräs nimetön viranomaislähde kertoo lehdelle.

The Washington Postin mukaan keskustelut rauhanneuvottelujen mahdollisuudesta kuvastavat Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnon monimutkaista asemaa Ukrainan suhteen.

Yhdysvallat on luvannut tukea Ukrainaa valtavilla avustussummilla "niin pitkään kuin on tarpeen", mutta samalla sodan toivotaan päättyvän pian. Republikaanit ovat myös alkaneet kritisoida miljardien dollarien tukipaketteja.

Kiovassa perjantaina vieraillut Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kuitenkin vakuutti, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan ja sen kansan tukemista.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat aikoo varmistaa, että resurssit riittävät ja ääniä saadaan tarpeeksi "molemmilta puolilta". Tällä Sullivan viittasi tiistain välivaaleihin, joissa äänestetään esimerkiksi maan senaatin ja edustajainhuoneen kokoonpanosta seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.