Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Ruotsin pääministeri Kristersson tapaa Erdoganin Turkissa – "Historiallinen mahdollisuus", arvioi presidentin tiedottaja

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapaa tänään Turkissa maan presidentin Recep Tayyip Erdoganin. Vierailun aihe on Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifiointi, jota Turkki panttaa odottaen Ruotsilta selkeämpää sitoutumista terrorismin vastaiseen taisteluun.

Turkin presidentin verkkosivun mukaan tapaaminen Ankarassa alkaa kello 16 Suomen aikaa ja yhteinen lehdistötilaisuus pidetään noin kello 17.30.

Ruotsin uusi porvarihallitus ilmoitti viikonloppuna ottavansa etäisyyttä kahteen kurdijärjestöön, syyrialaiseen PYD-puolueeseen sekä sen aseellisen siipeen YPG:hen.

Erdoganin kanslian lehdistöpäällikkö Fahrettin Altun kirjoitti maanantaina Aftonbladetissa Turkin pitävän Ruotsin hallituksen uusia linjauksia tervetulleina ja Kristerssonin vierailua Turkkiin "historiallisena mahdollisuutena" Ruotsin pääsylle Naton jäseneksi.

Altunin mukaan pääministerin vierailu on merkki siitä, että Ruotsi on kuullut Turkin "oikeutettuja huolenaiheita" ja kieltäytyy taipumasta PKK:n kaltaisten terroristijärjestöjen painostukseen.

– On kuitenkin tärkeää muistaa, että Turkki arvioi Ruotsin jäsenyyshakemusta sitä tavoitetta vastaan, että (Ruotsin) hallitus ryhtyy konkreettisiin toimiin Madridissa allekirjoitetun sopimuksen puitteissa, Altun kirjoitti.

Suomessa Hanakäräjillä vieraillut Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson ei halunnut arvioida Ankaran tapaamisen tuloksia etukäteen. Hän kuitenkin korosti Ruotsin haluavan Naton jäseneksi mahdollisimman pian ja olevan valmis vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita Turkki nostaa esiin.

Jonson tapasi aiemmin tiistaina Helsingissä myös presidentti Sauli Niinistön.

Vieläkö luovutuspyynnöt nousevat esille?

Fahrettin Altunin kirjoituksessa muun muassa todetaan, että Turkissa "kymmeniätuhansia viattomia kuolonuhreja" vaatineita terrori-iskuja tehneet järjestöt harjoittavat Ruotsissa edelleen keräystoimintaa, rekrytointia ja propagandan levittämistä.

Kurdijärjestöjen ja Turkin puolustusteollisuutta koskevien rajoitusten lisäksi kirjoituksessa ei kuitenkaan mainittu Turkin terroristeina pitämien henkilöiden luovuttamisia, joita Turkki on Ruotsilta ja Suomelta vaatinut.

STT:n viikonvaihteessa haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, etteivät Ruotsin kannanotot PYD/YPG:stä riittäisi Turkille, vaan että se aikoisi pitää myös luovutusasiaa yhä pinnalla.

Ruotsin hallituksen kannanottoa Alaranta ei sinänsä pitänyt ollenkaan yllättävänä.

– (Lausunto) on linjassa sen kanssa, mihin Suomen ja Ruotsin hallitukset sitoutuivat Madridissa (Naton huippukokouksessa) yhteisymmärryspaperissa. Siinä mielessä ei pitäisi olla mikään uutinen, mitään dramaattista ei varsinaisesti tapahtunut, vähän terävämpää ilmaisua kuin aikaisemmalta hallitukselta vain, Alaranta kertoi STT:lle sunnuntaina.

Viime viikolla Turkissa vieraillut Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin noudattaneen Madridissa solmittua sopimusta. Stoltenbergin mukaan maiden on aika liittyä Nato täysjäseniksi mahdollisimman pian.