Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helen, Fortum, Oomi, Vattenfall... – SK: Nämä 10 sähköyhtiötä ovat nyt tutkinnassa

Energiavirasto selvittää useiden sähköyhtiöiden hinnoittelun kohtuullisuutta.

Energiavirastossa on tällä hetkellä vireillä useita tutkintapyyntöjä sähköyhtiöiden myymän sähkön hinnan kohtuullisuudesta. Sähkön hinnoittelun ohella kysymyksiä on herättänyt erityisesti se, voiko pörssisähkö olla ainoa myyjän uusissa sopimuksissa tarjoama myyntituote.

Suomen Kuvalehden mukaan tutkinnat koskevat Vaasan Sähköä, Fortumia, Oomi Energiaa, Värettä, Vattenfallia, Turku Energiaa, Helsingin Energiaa, Lumme Energiaa, Keravan Energiaa ja KSS Energiaa.

Sähkömarkkinalain mukaan jakeluverkkoalueen toimitusvelvollisen vähittäismyyjän on toimitettava vastuualueella sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille pienkäyttäjille. Lisäksi myyjällä on oltava julkiset sähkön myyntiehdot ja -hinnat sekä niiden määräytymisperusteet toimitusvelvollisuuden piirissä oleville loppukäyttäjille.

Energiavirastolla ei ole aiempia päätöksiä tai linjauksia sähkömarkkinalain tarkoittamasta kohtuullisesta hinnasta tai siitä, voiko pörssisidonnainen sähkönmyyntituote olla ainoa myyjän uusiin sopimuksiin tarjoama myyntituote.

Muun muassa Kuluttajaliitto on vaatinut Energiavirastoa selvittämään pikaisesti, mitä sähkömarkkinalaissa määritelty kohtuullisuus tarkoittaa.

Energiavirasto tiedottaa, että se antaa yksittäisiä vähittäismyyjiä koskevat ratkaisut asiassa ensi vuoden puolella. Virastosta korostetaan, että se ei ole voinut etukäteen asettaa korkeinta sallittua sähkön hintaa eikä esimerkiksi määrätä, kuinka suuri hinnan kertakorotus voi olla tai kuinka usein hintaa voi muuttaa.