Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

YK:n ja Venäjän edustajat neuvottelivat viljan ja lannoitteiden Mustanmeren vientisopimuksista

YK:n ja Venäjän edustajat neuvottelivat perjantaina viljan ja lannoitteiden Mustanmeren vientisopimuksista.

Keskustelut käytiin Genevessä suljettujen ovien takana, eikä ainakaan heti ollut saatavissa tietoja neuvottelujen tuloksista.

Keskusteluissa olivat mukana YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths ja YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) johtaja Rebeca Grynspan. Venäjän delegaatiota johti apulaisulkoministeri Sergei Vershinin.

YK:n johdolla solmittiin heinäkuussa Istanbulissa viljaa ja lannoitteita koskevat sopimukset, jotka päättyvät 19. marraskuuta.

Sopimus on mahdollistanut viljanviennin Venäjän saartamista Ukrainan satamista. Toinen allekirjoitettu sopimus koski Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden vientiä lännen asettamista pakotteista huolimatta.

Torstaihin mennessä yli 10 miljoonaa tonnia viljaa ja muita elintarvikkeita on lähtenyt Ukrainasta maailmanmarkkinoille sopimuksen turvin.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on sanonut, että seuraukset voivat olla hyvin vakavat maailman ruokaturvan kannalta, jos sopimusta ei uusita.