Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Inflaatio sekä energian hinta ja riittävyys huolettavat suomalaisia eniten – vähiten kannetaan huolta ilmastonmuutoksesta

Yli neljä viidestä suomalaisesta on huolissaan inflaatiosta sekä energian hinnasta ja riittävyydestä, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä tutkimuksesta.

Lisäksi suomalaisia huolettavat sosiaali- ja terveyspalveluiden riittämättömyys, Venäjän sotilaalliset toimet ja painostus sekä Suomen velkaantuminen.

Vähiten suomalaiset kantavat huolta ilmastonmuutoksen seurauksista, korkotason noususta ja työttömyyden lisääntymisestä. Jopa kolmannes vastaajista oli näistä asioista jokseenkin huoleton itsensä tai läheistensä kannalta.

Ilmastonmuutos huolettaa korkeakoulutettuja

Miehiä huoletti naisia enemmän vain Suomen velkaantuminen. Naiset taas olivat miehiä huolestuneempia sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyydestä, ilmastonmuutoksen seuraamuksista sekä Venäjän sotilaallisista toimista.

Lähes yhdeksän kymmenestä yli 60-vuotiaasta kertoi olevansa huolissaan Venäjän sotilaallisista toimista. Huolet Venäjästä lisääntyvät johdonmukaisesti varttuneimman ikäluokan suuntaan.

Korkeasti koulutetuista enemmän kuin kaksi kolmasosaa kertoi olevansa huolissaan ilmastonmuutoksen seurauksista, kun taas peruskoulutuksen saaneista vain joka toinen huolestui ilmastosta.

Haastateltujen puoluekantakin vaikutti heidän huoliinsa. Inflaatio oli huolilistan kärjessä kaikkien kuuden suurimman puolueen kannattajilla, paitsi vihreillä. Energian hinta ja riittävyys olivat kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kannattajien huolien kärkijoukossa.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton suurimpiin huolenaiheisiin kuului sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävyys. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajille yhteinen huoli oli ilmastomuutoksen seuraukset.

Kantar TNS:n lokakuun alussa toteuttamaan tutkimukseen haastateltiin runsaat tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.