Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina aloitti miinojen raivaamisen ja sähköjen palauttamisen Hersonissa – Zelenskyin mukaan venäläiset tuhosivat kaupungissa kaiken kriittisen infrastruktuurin

Ukrainan viranomaiset aloittivat lauantaina työn elämän palauttamiseksi normaaliksi vapautetussa Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa. Ukrainalaiset pyrkivät raivaamaan kaupungista miinoja, kirjaamaan venäläismiehittäjien tekemiä epäiltyjä sotarikoksia sekä palauttamaan kaupunkiin sähköt.

Ukraina sai kahdeksan kuukautta miehitettynä olleen kaupungin haltuunsa perjantaina. Lauantaina Ukrainan television lähetykset Hersonissa jatkuivat, ja alueellinen energiayhtiö kertoi työskentelevänsä sähköjen palauttamiseksi.

– Me olemme kaikki haltioissamme, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantaina.

– Ennen pakenemista Hersonista miehittäjät tuhosivat kaiken kriittisen infrastruktuurin -- viestintäyhteydet, vesijohto-, lämpö- ja sähköverkon, Zelenskyi sanoi.

Hän kertoi, että Hersonissa on poistettu jo lähes 2 000 räjähdettä.

Ukrainan poliisijohtaja Ihor Klymenko kertoi 200 poliisin keräävän tietoja venäläisten sotarikoksista. Hän varoitti Hersonin asukkaita mahdollisista venäläisjoukkojen jättämistä maamiinoista. Klymenkon mukaan yksi poliisi on haavoittunut raivatessaan hallintorakennusta miinoista. Lisäksi nainen ja kaksi lasta on joutunut sairaalaan räjähdyksen takia Myloven kylässä Hersonin alueella.

Myös Mykolajiv lähes kokonaan vapautettu

Venäjä ilmoitti tällä viikolla vetäytyvänsä Hersonin kaupungista ja on evakuoinut viime päivinä joukkojaan Hersonista puolustusasemiin Dneprin itärannalle. Ukrainan joukot ovat Venäjän vetäytyessä vallanneet takaisin laajoja alueita joen länsirannalta ja pääsivät perjantaina myös itse Hersonin kaupunkiin.

Presidentti Zelenskyi julisti perjantaina Hersonin kaupungin olevan "meidän". Lauantaina hän kertoi, että Ukrainan asevoimat oli ottanut takaisin haltuunsa jo yli 60 asutuskeskusta Hersonin alueella.

Pravdynen kylässä Hersonin kaupungin lähellä asukkaat palasivat koteihinsa ja halasivat naapureitaan, monilla kyyneleet silmissä.

– Voitto, viimeinkin! Luojan kiitos meidät on vapautettu, ja nyt kaikki loksahtaa kohdalleen, sanoi uutistoimisto AFP:lle 43-vuotias Svitlana Galak, jonka vanhin tytär on kuollut sodassa.

Hersonin kaupungissa ukrainalaiset tanssivat nuotion ympärillä ja lauloivat isänmaallista laulua.

Venäjän vetäytyminen Hersonista merkitsee myös sitä, että sen länsipuolella sijaitseva Mykolajivin alue on nyt lähes kokonaan Ukrainan hallussa. Alueen kuvernöörin mukaan koko Mykolajiv on nyt vapautettu Mustanmeren rannalla sijaitsevaa Kinburnin niemimaata lukuun ottamatta. Venäjä yritti kuukausien ajan turhaan vallata Mykolajivin kaupunkia.

Lännen ja Ukrainan yhteinen voitto

Länsimaat ylistivät lauantaina Venäjän vetäytymistä Hersonista merkittävänä voittona Ukrainalle. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba muistutti kuitenkin, ettei sota suinkaan ole vielä ohi.

Kuleban mukaan länsimaat ja Ukraina ovat matkalla yhteiseen voittoon Ukrainassa.

– Vain yhdessä voimme menestyä ja potkaista Venäjän ulos Ukrainasta, ja sillä tiellä olemme. Tämä on tapahtumassa, ja voittomme on yhteinen voitto, maailman kaikkien rauhaa rakastavien kansojen voitto, Kuleba sanoi tavatessaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokouksen yhteydessä.

Blinken puolestaan ylisti Ukrainan asevoimien ja kansan "hämmästyttävää rohkeutta" ja vakuutti Yhdysvaltojen tukevan Ukrainaa niin kauan kuin se tukea tarvitsee.

Kuleba tähdensi jo aikaisemmin kokouksessa, että sota Ukrainassa jatkuu edelleen.

– Voitamme taisteluja, mutta sota jatkuu. Ymmärrän, että kaikki haluavat sodan loppuvan niin pian kuin mahdollista. Mekin haluamme sitä, varmasti enemmän kuin kukaan muu, Kuleba sanoi.

"Venäjä saavuttanut vain eristystä ja nöyryyttämistä"

Venäjän joukkojen vetäytyminen Hersonista saa Venäjän kansan entistä enemmän kyseenalaistamaan Ukrainan sodan merkitystä, arvioi puolestaan Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

– Venäjän vetäytyminen Hersonista merkitsee jälleen uutta strategista epäonnistumista heille. Helmikuussa Venäjä epäonnistui kaikissa tärkeimmissä tavoitteissaan Hersonia lukuun ottamatta, Wallace sanoi lausunnossaan.

– Nyt, kun sekin on luovutettu, tavalliset venäläiset tulevat varmasti kysymään, mitä merkitystä tällä kaikella on, puolustusministeri jatkoi.

Wallacen mukaan Venäjä on hyökkäyksellään Ukrainaan onnistunut saavuttamaan ainoastaan kansainvälistä eristämistä ja nöyryyttämistä.

– Britannia ja kansainvälinen yhteisö tulevat jatkamaan Ukrainan tukemista. Ja vaikka vetäytyminen oli tervetullut, kukaan ei tule aliarvioimaan Venäjän edelleen jatkuvaa uhkaa, Wallace vakuutti.

Vetäytyminen saattoi alkaa jo viikkoja sitten

Venäjä aloitti joukkojensa vetämisen Hersonista mahdollisesti jo kolme viikkoa sitten, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Venäjän kaupunkiin asettama hallinto kehotti 22. lokakuuta siviilejä jättämään kaupungin. Puolustusministeriön mukaan on realistista olettaa, että myös sotilaskalustoa ja siviiliasuihin pukeutuneita sotilaita on lähtenyt kaupungista samassa yhteydessä, kun noin 80 000 siviiliä siirrettiin kaupungista.

Koska Herson oli ainoa alueellinen pääkaupunki, jonka Venäjän joukot olivat helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen saaneet haltuunsa, sieltä vetäytyminen tuo mukanaan merkittävän mainehaitan. Britannian puolustusministeriön mukaan vetäytymisellä tunnustetaan julkisesti ne vaikeudet, joita Venäjän joukot ovat kohdanneet Dneprin länsirannalla.