Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Keskusta torppasi saamelaiskäräjälain jälleen – seuraavassa istunnossa näin ei voida enää tehdä

Keskusta on pyytänyt toistamiseen saamelaiskäräjälain uudistusta koskevan esityksen ottamista pöydälle. Asian pöytäsi tällä kertaa valtioneuvoston yleisistunnossa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Tämä tarkoittaa sitä, että asiaa voidaan käsitellä seuraavan kerran aikaisintaan kolmen päivän kuluttua.

Kun asiaa käsiteltiin edellisen kerran viime torstaina, silloin asian pyysi pöydälle maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kirjoitti sunnuntaina tviitissään aikovansa tehdä töitä sen eteen, että voi antaa lakiesityksen eduskunnalle alkavan viikon aikana.

Seuraavassa istunnossa pöytäys ei ole enää mahdollinen

Seuraavassa valtioneuvoston istunnossa keskusta ei voi enää pöydätä asiaa. Ministerin käsikirjan mukaan asian voisi pyytää pöydälle enää vain sellainen ministeri, joka ei ole osallistunut kahteen aiempaan istuntoon. Keskustan ministeriryhmässä tällaisia ministereitä ei ole.

Tilanteen tekee poikkeukselliseksi se, että Kurvinen pyysi asiakirjat torstaina jo raha-asiainvaliokunnan istunnossa eikä varsinaisessa valtioneuvoston yleisistunnossa. Pöytäämisen säännöt koskevat kuitenkin nimenomaan valtioneuvoston yleisistuntoja.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi STT:lle sunnuntaina linjanneensa asian suhteen, että myös raha-asiainvaliokunnassa tehty pöytääminen lasketaan mukaan sallittuun määrään pöydälle ottoja. Näin ollen keskusta ei voi tehdä tätä enää seuraavassa istunnossa.

Keskusta voi äänestää valtioneuvostossa esitystä vastaan

Lakiesitys on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakasta kiistaa hallituspuolueiden välillä. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) arvosteli torstaina sitä, että pääministeri Sanna Marin (sd.) toi erimielisen esityksen valtioneuvostoon. Marin puolestaan sanoi keskustelleensa Saarikon kanssa ennalta siitä, että laki tuodaan eduskuntaan niin, että keskusta tulee äänestämään sitä vastaan valtioneuvostossa.

Samaan aikaan hallituksella on ratkottavanaan useamman muunkin kiistellyn lakiesityksen kohtalo. Näihin kuuluvat muun muassa arvonnousuvero ja ruuhkamaksuja koskeva puitelainsäädäntö.

Jäljellä olevat lakiesitykset pitäisi periaatteessa lähettää eduskuntaan viimeistään ensi torstaina, jotta ne ehdittäisiin käsitellä ennen maaliskuun alkupäivinä alkavaa vaalitaukoa. Tämä aikataulu ei kuitenkaan ole ehdoton.

Hallituksen pitäisi sopia myös ensi vuoden budjettiesityksen täydennyksistä, joista on tarkoitus päättää ensi torstaina.