Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit tuomitsivat ydinaseella uhkaamisen Ukrainassa

Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien Joe Bidenin ja Xi Jinpingin mukaan ydinsotaa on mahdotonta voittaa eikä sellaista pidä koskaan käydä. Valkoisen talon mukaan presidentit totesivat tapaamisessaan Indonesian Balilla vastustavansa ydinaseiden käyttöä tai sellaisella uhkaamista Ukrainassa.

Presidenttien arvostelu kohdistui käytännössä Venäjään, vaikka sitä ei mainittu nimeltä.

Kiinan valtiollisen median mukaan Xi oli todennut Bidenille olevansa erittäin huolestunut Ukrainan tilanteesta. 

Kiinan ulkoministeriön mukaan Xi oli vakuuttanut Bidenille, ettei Kiinalla ole aikeita haastaa Yhdysvaltoja tai nykyistä kansainvälistä järjestystä. Ministeriön mukaan Xi oli myös todennut, että maailma on tarpeeksi suuri molempien maiden menestyä.

– Nykyisissä oloissa Kiinalla ja Yhdysvalloilla on enemmän, ei vähemmän, yhteisiä etuja, Kiinan ulkoministeriö kertoi Xin todenneen.

Biden arvioi omassa lehdistötilaisuudessaan tapaamisen jälkeen, että hän ja Xi ymmärtävät toisiaan. Bidenin tulkinnan mukaan Kiinalla ei myöskään vaikuta olevan mitään välittömiä suunnitelmia hyökätä Taiwaniin.

Biden vahvisti Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin matkustavan Kiinaan jatkamaan maiden keskinäistä vuoropuhelua. Kyseessä on ensimmäinen tämän tason vierailu vuosikausiin.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Biden oli vakuuttanut Xille Yhdysvaltain jatkossakin kilpailevan tarmokkaasti Kiinan kanssa, sekä yksin että yhdessä liittolaistensa kanssa.

– Hän (Biden) toisti, että tämä kilpailu ei saa ajautua konfliktiksi ja alleviivasi, että Yhdysvaltain ja Kiinan pitää hallita kilpailua vastuullisesti ja ylläpitää viestintäyhteyksiä, Valkoinen talo raportoi.