Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa terrorilakien tiukennuksen

Ruotsissa parlamentti eli valtiopäivät hyväksyi keskiviikkona äänin 270–37 perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa terrorilakien tiukennuksen. Tämä on ollut Turkin vaatimuslistan kärjessä, jotta maa ratifioisi Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen.

Turkki on tähän mennessä torpannut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden väittämällä varsinkin Ruotsia "terroristien" turvasatamaksi.

Muutoksen vastustajat ovat sanoneet lakien tiukennuksen vaarantavan sanan- ja lehdistönvapauden. Valtiopäivillä vastaan äänestivät vain vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue vihreät.

Asiantuntijoiden mukaan uusi lainsäädäntö helpottaa syytteen nostamista Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) jäseniä vastaan. Turkki ja länsimaat ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.

Uusi lainsäädäntö tulee voimaan 1. tammikuuta.

Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson luonnehti viime viikolla Turkin-vierailunsa aikana perustuslain muutosta suureksi askeleeksi.