Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa varmistui – valta kongressissa jakautuu tammikuusta alkaen, Pohjois-Korea teki jälleen ohjuskokeen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa varmistui - valta kongressissa jakautuu tammikuusta alkaen

Republikaanipuolue on varmistanut enemmistön Yhdysvaltain kongressin alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen, yhdysvaltalaiskanavat kertovat. Edustajainhuoneen enemmistö ratkesi vasta nyt, vaikka Yhdysvaltain välivaalit pidettiin yli viikko sitten. Ääntenlasku osassa vaalipiireistä on yhä kesken.

Kongressin ylähuoneen eli senaatin enemmistö varmistui jo aiemmin demokraateille. Se merkitsee sitä, että tammikuusta alkaen valta kongressissa on jakautunut puolueiden kesken.

Demokraateilla on ollut enemmistö edustajainhuoneessa tammikuusta 2019 lähtien. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea teki jälleen ohjuskokeen

Pohjois-Korea on laukaissut jälleen tunnistamattoman ballistisen ohjuksen, kertoo Etelä-Korean asevoimat.

Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea ampui ohjuksen Japaninmereen.

Pohjois-Korea on tehnyt viime aikoina ohjuskokeita ennennäkemättömällä tahdilla. Se varoitti äskettäin vastaavansa aiempaa järeämmin Yhdysvaltain, Japanin ja Etelä-Korean toimintaan alueella. (Lähde: AFP)

Malesialaiskoneen alasampumisesta luetaan tuomiot Hollannissa

Hollannissa luetaan tänään tuomiot neljälle miehelle, joita syytetään malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa kesällä 2014. Syytteessä on kolme Venäjän kansalaista ja yksi Ukrainan kansalainen. He ovat kieltäytyneet osallistumasta oikeudenkäyntiin.

Malaysia Airlinesin lento MH17 oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun se ammuttiin alas. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat. Oikeutta on käyty Hollannissa, koska kaksi kolmasosaa uhreista oli hollantilaisia.

Rikostutkinnan mukaan koneen pudotti Itä-Ukrainan kapinallisalueelta laukaistu Buk-ilmatorjuntaohjus. Tutkijoiden mukaan ohjuslavetti kuului Venäjän asevoimille.

Tänään on hallituksen takaraja valtaosalle loppuvaalikauden lakiesityksistä

Hallituksen on määrä antaa tänään valtaosa niistä lakiesityksistä, jotka halutaan saada eduskunnan käsittelyn läpi tällä hallituskaudella. Eduskunta ja hallitus ovat sopineet päivästä keskenään, ja siitä voidaan tärkeiksi koettujen esitysten kohdalla joustaa.

Tämänpäiväisessä valtioneuvoston yleisistunnossa aiotaan antaa keskiviikkoisen asialistan perusteella yli 30 erilaista lakiesitystä, mukaan lukien hallituksen rivejä repinyt saamelaiskäräjälaki.

Lisää lakiesityksiä voi tulla asialistalle esimerkiksi, jos nyt riitaisista esityksistä saadaan sopuja aikaan.

Tytti Yli-Viikarin eduskunnalta saamia potkuja käsitellään hallinto-oikeudessa

Helsingin hallinto-oikeudessa käsitellään tänään eduskunnan antamia potkuja Tytti Yli-Viikarille.

Eduskunta irtisanoi Yli-Viikarin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan paikalta viime vuoden kesänä. Ennen potkuja eduskunnan tarkastusvaliokunta oli katsonut, että Yli-Viikari oli merkittävästi heikentänyt luottamusta VTV:n oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa.

Yli-Viikari valitti irtisanomisesta hallinto-oikeuteen. Hänen mukaansa irtisanomispäätös on lainvastainen.

Uutissuomalainen: Suuria luokkia aiempaa vähemmän alakouluissa

Suurten luokkien määrä on vähentynyt alakouluissa, kertoo Uutissuomalainen. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kyselystä selviää, että alle kymmenesosassa alakoululuokista on yli 25 lasta.

OAJ:n suositus on, että luokan tai ryhmän koko olisi enimmillään 20 oppilasta. OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen kertoo Uutissuomalaiselle, että tilanne on parantunut opetuksen järjestäjille jaettujen koronatukien ja tasa-arvorahojen vuoksi.

Kyselyyn vastasi syys–lokakuun vaihteessa 1 046 luokanopettajaa ja 637 aineenopettajaa. Uutissuomalainen kertoo ryhmäkokoa käsittelevistä tuloksista ensimmäisenä.

Mieli ry:n ukrainan- ja venäjänkielisiin kriisipuhelimiin tulee yhä enemmän soittoja

Soitot Mieli Suomen Mielenterveys ry:n uusille ukrainan- ja venäjänkielisille kriisipuhelinlinjoille ovat kasvussa. Mieli ry kertoo, että syyskuun alussa avatuille linjoille on tullut reilun kahden kuukauden aikana noin 150 soittoa. Puhelumäärät ovat kasvamaan päin.

Tähän mennessä soittajista valtaosa on ollut venäjänkielisiä, ja pääosa heistä on ollut 18–40-vuotiaita. 60 prosenttia soittajista on naisia.

Asiantuntija Julia Bagrova Mieli ry:stä kertoo, että yleisimmät soiton syyt ovat olleet arjessa selviytymisen ongelmat ja paha olo. Keskusteluja on käyty myös muun muassa ihmissuhdeongelmista, yksinäisyydestä ja itsetuhoisista ajatuksista.

Tänään on poutainen sää, paikoin voi tulla lumikuuroja

Korkeapaine pysyttelee tänään edelleen Suomen päällä ja paikoin saattaa tulla lumikuuroja, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Lämpötilat ovat tänään etelässä nollan vaiheilla tai muutamassa pakkasasteessa. Sen sijaan pohjoisessa lämpötilat ovat melko hankalasti ennustettavissa ja sinne on luvassa –10–25 astetta pakkasta.

Viikonlopun osalta sään ennustettavuus heikkenee, mutta Etelä-Suomessa saattaa tulla sunnuntaina lumisadetta.

Kansainvälinen valuuttarahasto antaa arvionsa Suomen taloudesta

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) antaa tänään arvionsa Suomen taloudesta.

Arvion esittelee Suomessa vierailevan valtuuskunnan johtaja Wojciech Maliszewski.

Valuuttarahasto arvioi jokaisen jäsenmaansa taloustilannetta säännöllisin välein.

Valtuuskunta keskustelee vierailunsa aikana Suomen taloudesta eri viranomaisten, tutkimuslaitosten ja muiden tahojen kanssa.

Pääministeri Sanna Marin tänään Slushissa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) esiintyy tänään kasvuyritystapahtuma Slushissa.

Alun perin pääomasijoitusyhtiö Headlinen edustajan oli määrä haastatella Marinia tapahtumassa. Marinin puoliso Markus Räikkönen työskentelee samassa yrityksessä sijoittajana.

Sittemmin Marinin haastattelijaksi on vaihtunut Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen.

Slushin verkkosivujen mukaan Marinin esiintymisen aiheena on muun muassa hallitusten rooli innovaatioympäristöjen luomisessa.

Jokiharjun Buffalo hävisi jo seitsemännen ottelun putkeen

Buffalo Sabresin vaikea alkukausi jääkiekon NHL:ssä sai jatkoa, kun se hävisi vieraissa Ottawa Senatorsille 1–4 itälohkon häntäpään kamppailussa. Tappio oli Buffalolle jo seitsemäs perättäinen.

Sabresin suomalaispuolustaja Henri Jokiharju pelasi ottelussa noin 20 minuuttia. Hän oli jäällä Brady Tkachukin tehdessä Ottawan 2–1-voittomaalin ylivoimalla.

Buffalo on itälohkossa kolmanneksi viimeisenä ja Ottawa toiseksi viimeisenä.