Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu tänään Lappeenrannassa, yli 200 ihmistä katosi Hersonissa Venäjän miehityksen aikana

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu tänään Lappeenrannassa - riitaisaksi viikolla äitynyt hallitustyöskentely voi nousta esiin

SDP:n puoluevaltuuston kaksipäiväinen kokous alkaa tänään Lappeenrannassa.

Puoluevaltuusto on SDP:n ylin päättävä elin puoluekokousten välillä, ja kokouksessa voi nousta esiin viime päivien hallitustyöskentely.

Päättyneellä viikolla hallitus päätti olla edistämättä monia kiistanalaisia esityksiään. Vastaavasti torstaina hallitus antoi erimielisenä esityksen saamelaiskäräjälaista. Pääministeri Sanna Marinin on määrä aloittaa kokous poliittisella tilannekatsauksellaan ja puhua medialle iltapäivällä talousteemoista. Puoluevaltuuston puheenjohtajana toimii kansanedustaja, kuntaministeri Sirpa Paatero.

Moni kannattaa sisälämpötilojen laskemista poikkeustoimena energiapulassa

Suomalaisten yleisimmin hyväksymä energian säästötapa on lämmityksen vähentäminen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Sen mukaan julkisten tilojen lämmityksen vähentämistä kannattaa ainakin jossain määrin 86 prosenttia vastaajista. Noin kaksi kolmesta vastaajasta hyväksyy myös kodin lämpötilan laskemisen 18–20 asteeseen.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto on koottu lokakuun alussa ja haastatteluja tehtiin yhteensä reilu tuhat.

Pienten kuntien lapset saattavat saada hampaiden oikomishoitoa herkemmin kuin kaupunkilaiset

Purentavirheet ovat suomalaislapsilla yleisiä, mutta kunnallista oikomishoitoa saavat vain ne lapset ja nuoret, joiden purentavirhe todetaan vaikea-asteiseksi. Oikomishoitoihin vaikuttavat myös kunnalliset resurssit, ja siksi hoitojen tarjoamisessa on paljon alueellisia eroja, Itä-Suomen yliopistosta kerrotaan.

Pienessä kunnassa, jossa on oma oikomishoidon erikoishammaslääkäri, saattaa saada oikomishoitoa lievemmällä purentavirheellä kuin suurissa kaupungeissa.

Kuntien resursseihin vaikuttaa myös se, että oikomishoidon erikoishammaslääkäreistä on Suomessa valtava pula. Hankalin tilanne on esimerkiksi Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla.

Uutissuomalainen: Totaalikieltäytyjiä on tänä vuonna aiempaa enemmän

Rangaistuksensa aloittaneita totaalikieltäytyjiä on ollut tänä vuonna eniten sitten vuoden 2016, kertoo Uutissuomalainen. Jutun lähteenä on Rikosseuraamuslaitoksen tilasto.

Uutissuomalainen kertoo, että kuluvana vuonna lokakuuhun mennessä valvonta- tai vankilarangaistuksen oli aloittanut 34 ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytynyttä. Määrä on kaksinkertainen verrattuna vuosien 2017–2021 keskiarvoon.

Aseistakieltäytyjäliitosta kerrotaan Uutissuomalaiselle, että kasvu on seurausta turvallisuustilanteen heikkenemisestä, Natoon liittymisen realisoitumisesta ja Jehovan todistajien erivapauden poistumisesta.

Etelässä alkaa lumisade aamulla tai aamupäivällä

Etelä-Suomeen on luvassa lauantaina lunta, kun Pohjois-Itämerelle ja Viron rannikolle syntyneet lumikuuronauhat saavuttavat etelärannikon, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomola.

Tuomolan mukaan sateiden painopiste on Uusimaa, Hankoniemi ja lounaissaaristo.

Lauantaina lumikertymät jäävät lähelle etelärannikon rantaviivaa.

Viikonlopuksi on annettu kelivaroituksia useammalle alueelle.

Nato: Venäläishävittäjät lähestyivät Itämerellä olleita Nato-aluksia vaarallisesti ja epäammattimaisesti

Kaksi venäläistä taisteluhävittäjää lähestyi torstaiaamuna Itämerellä rutiinioperaatioita suorittaneita Naton merialuksia, sotilasliitto sanoo tiedotteessa.

Nato kuvailee venäläiskoneiden toimintaa vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi, sillä ylilento tapahtui tunnetulla vaara-alueella, joka oli varattu ilmatorjuntaharjoituksille. Tämän lisäksi sotilasliiton arvioon vaikuttivat alusten lentokorkeus sekä niiden läheisyys Naton aluksiin.

Sotilasliiton mukaan venäläislentäjät eivät vastanneet Nato-joukkojen tiedusteluviesteihin. Koneet lensivät lähimmillään reilun 90 metrin korkeudessa ja reilun 70 metrin etäisyydeltä aluksista. (Lähde: AFP)

Zelenskyi tyrmää ajatuksen lyhyestä tulitauosta - hänen mukaansa Venäjä vain keräisi voimiaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on tyrmännyt ajatukset lyhyestä tulitauosta Venäjän kanssa. Zelenskyin näkemyksen mukaan lyhyt tauko vain pahentaisi tilannetta.

Presidentti esitti ajatuksiaan Halifaxin vuosittaisessa kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa näytetyssä puheenvuorossa perjantaina.

Zelenskyin mukaan Venäjä toivoo nyt aikalisää kerätäkseen voimiaan. Hän sanoi, että aito, kestävä ja rehellinen rauha voidaan saavuttaa vain, jos Venäjän hyökkäys saadaan lopetettua kokonaan.

Valkoinen talo sanoi aiemmin päivällä, että vain Zelenskyi voi päättää, koska rauhanneuvotteluihin Venäjän kanssa ryhdytään. (Lähde: AFP)

Yli 200 ihmistä katosi Hersonissa Venäjän miehityksen aikana, sanoo tutkijaryhmä

Yli 200 ukrainalaista otettiin kiinni ja pakotettiin kadoksiin Hersonissa sen jälkeen kun Venäjä otti alueen haltuunsa, selviää sotarikoksia tutkivan Yalen yliopiston ryhmän raportista. Conflict Observatory -ryhmä sanoi, että Yalen yliopiston Humanitarian Research Lab (HRL) on dokumentoinut yli 220 oikeudenkäynnitöntä kiinniottoa ja pakotettua katoamista maalis–lokakuulta.

Raportin mukaan noin neljännestä oli kidutettu ja neljä kuoli kiinni otettuina. Lisäksi kiinni otetuista noin puolia ei ole vielä vapautettu.

Ryhmä sanoo todisteiden osoittavan, että toiminta on ollut suunniteltua. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa oikeusministeri nimesi erikoissyyttäjän johtamaan Trumpiin kohdistuvia tutkintoja

Yhdysvalloissa oikeusministeriö nimesi perjantaina riippumattoman erikoissyyttäjän tutkimaan ex-presidentti Donald Trumpiin kohdistuvia rikossyytteitä. Oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti lehdistötilaisuudessa nimenneensä pestiin Jack Smithin, joka on aiemmin ollut Haagissa selvittämässä Kosovon sotarikoksia.

Trumpiin kohdistuu tutkinta hänen roolistaan Capitolin viime vuoden tammikuun mellakoissa. Lisäksi hänen epäillään esimerkiksi vieneen Valkoisesta talosta salaisiksi määriteltyjä asiakirjoja.

Garland perusteli päätöstä yleisellä edulla.

Trump kutsui päätöstä poliittiseksi ja epäreiluksi. (Lähde: AFP)

Petoksiin syylliseksi todetulle Theranos-johtaja Elizabeth Holmesille reilun 11 vuoden vankeustuomio

Theranos-johtaja Elizabeth Holmes on saanut reilun 11 vuoden vankeustuomion. Holmes tuomittiin alkuvuodesta neljästä petokseen liittyvästä rikoksesta. Hän on itse kiistänyt syytteet.

Tällä hetkellä Holmes odottaa lasta, eikä hänen tarvitse tuomarin mukaan ilmoittautua viranomaisille ennen ensi huhtikuuta.

Holmes keräsi uraauurtavaa veritestaustekniikkaa markkinoivaan Theranos-yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ja valtavan omaisuuden, mutta lopulta paljastui, että kyseessä oli huijaus.

Tuomionlukua oli siirretty useita kertoja. Viime viikolla liittovaltion tuomari kumosi Holmesin pyynnön uudesta oikeudenkäynnistä. (Lähde: AFP)