Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Esko Aho toimi Venäjällä teknologia-alan säätiössä ja opetti "Putinin akatemiassa"

Aho sanoo edustaneensa Skolkovo-säätiössä Nokiaa ja lähteneensä sieltä ennen kuin Yhdysvallat asetti säätiölle pakotteita.

Entisellä pääministeri Esko Aholla (kesk.) on ollut Venäjällä muitakin kytköksiä kuin julkisuudessa paljon esillä ollut jäsenyys Sberbank-pankin hallituksessa.

Ilta-Sanomien selvityksen mukaan Aho on toiminut Skolkovo-säätiössä sen kahdessa eri neuvoa-antavassa elimessä. Lisäksi hän on opettanut presidentillisessä Ranepa-akatemiassa sekä toiminut sen neuvoa-antavassa toimielimessä.

Skolkovo-säätiö vastaa IS:n mukaan samannimisestä innovaatiokeskuksesta, jossa kehitetään ja kaupallistetaan muun muassa strategisiin it-teknologioihin, biolääketieteeseen, ydinteknologiaan ja avaruusteknologiaan liittyviä ratkaisuja. Yhdysvaltain ulkoministeriö on asettanut säätiön pakotelistalleen. Sen katsotaan tukevan Venäjän sotilaallista toimintaa.

Aho sanoo IS:lle olleensa säätiön toiminnassa mukana edustamassa Nokiaa, joka oli yksi Skolkovon yhteistyökumppaniyrityksistä. Hän sanoo poistuneensa säätiöstä ennen pakotelistausta.

– En ole ollut siellä enää pitkään aikaan. En ole ollut Skolkovon hankkeessa muuta kuin edustamassa Nokiaa, Nokian intressejä, ei se ole ollut valtiollinen tehtävä, Aho kommentoi IS:lle.

Presidentillinen kansantalouden ja julkishallinnon akatemia Ranepa on IS:n mukaan muun muassa kouluttanut virkamiehiä Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle. Akatemian rehtori Vladimir Mau on IS:n mukaan painottanut oppilaitoksen isänmaallisuutta ja asemaa "Putinin akatemiana".

Aho sanoo päättäneensä kautensa Ranepassa keväällä 2021.

– Se on Venäjän virallinen yliopisto, enkä minä ole vastuussa sen yliopiston tekemisistä millään tavalla, Aho sanoo IS:lle.

– Emme ajatelleet, minkälaisia rooleja sillä Venäjän sisällä on. Uskoimme siihen, että siellä koulutetaan tulevaisuuden venäläisiä päättäjiä, joiden on tärkeää ymmärtää, mitä läntisessä maailmassa tapahtuu ja miten siellä toimitaan.