Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan viranomaiset kertovat löytäneensä Hersonista kidutuskammioita

Ukrainan syyttäjäviranomaiset kertovat löytäneensä Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa neljä paikkaa, joissa Venäjän joukot ovat kiduttaneet kiinni ottamiaan ihmisiä.

Paikalta löydettiin osia kumipampuista, puinen maila, sähköiskujen antamiseen käytetty laite sekä luoteja seinistä, syyttäjäviranomaiset kertoivat lausunnossaan.

– Sellissä ja kellareissa oleviin ihmisiin kohdistui erilaisia kidutusmenetelmiä sekä fyysistä ja henkistä väkivaltaa, lausunnossa sanottiin.

Venäjän joukot vetäytyivät Hersonista aiemmin tässä kuussa.

Venäjä on liittänyt Hersonin alueen laittomasti itseensä ja väittää edelleen, että myös Hersonin kaupunki kuuluu sille. Kaupunki on kuitenkin Ukrainan joukkojen hallinnassa.

Uutistoimisto AFP haastatteli viime viikolla Hersonin asukasta, joka kertoi viettäneensä viikkoja vangittuna sellissä, jossa venäläiset ja Venäjä-mieliset joukot hakkasivat häntä ja antoivat sähköiskuja.

Toisaalta myös Venäjä on äskettäin esittänyt syytöksiä ukrainalaisten joukkojen väärinkäytöksistä. Venäjän mukaan ukrainalaiset surmasivat antautuneita venäläissotilaita.

– Epäilemättä Venäjä etsii itse ne henkilöt, jotka tekivät tämän rikoksen. Heidät on löydettävä ja heitä on rangaistava, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Zelenskyi vaati Natoa suojelemaan Ukrainan ydinlaitoksia "venäläiseltä sabotaasilta"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut sotilasliitto Natoa suojelemaan Ukrainan ydinlaitoksia "venäläiseltä sabotaasilta".

Zelenskyi esitti vetoomuksensa videopuheessaan Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa Madridissa, kertoi Guardian-lehti.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan viikonloppuna voimakkaat räjähdykset järisyttivät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta Etelä-Ukrainassa.

Myös Venäjä on varoittanut ydinonnettomuuden riskistä Zaporizhzhjassa. Sen mukaan Ukraina on toistuvasti tulittanut ydinvoimalaa.

Zelenskyi vaati myös uusia pakotteita EU:lta Venäjää vastaan sen "kansanmurhapolitiikan" vuoksi, kun Venäjä jatkoi siviili-infrastruktuurin pommittamista Ukrainassa.

Luhanskissa Venäjä jatkoi kiivasta tykistötulta Svatoven alueella

Ukrainassa pula kalustosta ja koulutetuista sotilaista vaikuttaa edelleen sekä Venäjän kykyyn hyökätä että puolustaa asemiaan, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Itä-Ukrainan Luhanskissa Venäjä on jo viikon ajan jatkanut kiivasta tykistötulta Svatoven alueella. Koska kyseessä on merkittävä asutuskeskittymä Luhanskissa, Venäjän johto haluaa erittäin todennäköisesti saada Svatoven vallattua, puolustusministeriö uskoo.

Asevoimien johdolla on kuitenkin vaikeuksia, koska heidän olisi samaan aikaan ylläpidettävä uskottavaa puolustusta ja jaettava resursseja hyökkäysoperaatioihin etelämpänä Donetskissa.

Muilla rintamalohkoilla Venäjän joukot keskittyvät ministeriön mukaan puolustusasemien rakentamiseen. Niitä miehittävät lähes varmasti osin heikosti koulutetut, mobilisoidut reserviläiset.

WHO varoittaa: Ihmisiä voi kuolla kylmyyteen

Tuleva talvi on "hengenvaarallinen" miljoonille ukrainalaisille, varoitti Maailman terveysjärjestö WHO maanantaina. Venäjän viime viikkoina Ukrainan siviili-infrastruktuuriin tekemät massiiviset iskut ovat johtaneet siihen, että ihmisiä voi kuolla kylmyyteen.

Ukrainan johdon mukaan noin 10 miljoonaa ukrainalaista elää tällä hetkellä ilman sähköä. Talvella lämpötilojen odotetaan laskevan jopa –20 asteeseen osissa maata.

Myös Ukrainan terveyspalvelut ovat kärsineet sodassa, kertoi WHO:n aluejohtaja Hans Kluge puheessaan Kiovassa Guardianin mukaan.

Klugen mukaan WHO on dokumentoinut yli 700 iskua Ukrainan terveydenhoitolaitoksiin Venäjän hyökkäyssodan alettua viime helmikuussa. Hyökkäysten jäljiltä sadat sairaalat ja terveydenhuoltolaitokset eivät ole enää täysin toiminnassa, ja ne kärsivät polttoaineen, veden ja sähkön puutteesta.

Kluge vaati "humanitaarisen terveyskäytävän" perustamista, jotta elintärkeitä tarvikkeita voitaisiin kuljettaa eri puolille Ukrainaa.

– Yksinkertaisesti sanottuna, tässä talvessa on kyse selviytymisestä, hän sanoi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.