Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Krimin niemimaa on joutunut lennokki-iskun kohteeksi, sanovat Venäjän asettamat viranomaiset

Venäjän miehittämä Krimin niemimaa Ukrainassa on joutunut lennokki-iskun kohteeksi, sanoivat Venäjän asettamat paikallisviranomaiset tänään. He kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että Venäjän joukot ovat iskun vuoksi hälytystilassa.

Venäjän alueelle asettama Sevastopolin kuvernööri Mihail Razvozhajev sanoi Telegram-viestissään, että isku lennokeilla jatkui tiistai-iltana ja paikalliset joukot ovat aktivoineet ilmapuolustuksensa.

Razvozhajevin mukaan kaksi lennokkia on ammuttu alas eikä siviili-infrastruktuuria ole tuhoutunut. Myöhemmin hän ilmoitti, että lennokit ammuttiin alas Balaklavan sähkövoimalan lähistöllä, jota vastaan on Krimin viranomaisten mukaan hyökätty aiemminkin.

– Nyt kaupungissa on hiljaista, mutta kaikki joukot ja järjestelmät ovat taisteluvalmiudessa, Razvozhajev kirjoitti.

Perjantaina Venäjä ilmoitti vahvistavansa puolustusasemiaan Krimin niemimaalla. Venäjän nimittämän Krimin kuvernöörin Sergei Aksjonovin mukaan Krimin alueella tehdään linnoitustöitä, joiden tavoitteena on "taata kaikkien krimiläisten turvallisuus".

Lokakuussa Venäjä syytti Ukrainaa "massiivisesta" lennokki-iskusta Sevastopolin satamaan, jossa Venäjän Mustanmeren laivasto sijaitsee. Ukraina ei ole myöntänyt eikä kiistänyt iskua, mutta siitä levisi vahvistamattomia kuvia sosiaalisessa mediassa.

Iskun seurauksena Venäjä vetäytyi väliaikaisesti maiden välisestä viljanvientisopimuksesta. Se syytti Ukrainaa viljan vientiin tarkoitetun humanitaarisen käytävän käyttämisestä iskun tekemiseen.

EU toimitti lisätukea Ukrainalle

EU:n komissio on toimittanut Ukrainalle 2,5 miljardia euroa lisätukea, joka on tarkoitus käyttää kiireellisiin korjaustoimiin ja jälleenrakentamiseen.

Asiasta kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiistaina iltapäivällä Twitterissä. Ensi vuodelle EU suunnittelee Ukrainalle 18 miljardin euron apupakettia, hän lisäsi.

Ukrainan talousministeri Serhi Martshenko vahvisti Twitterissä Ukrainan vastaanottaneen maksun. Hän kertoi Ukrainan saaneen EU:lta tähän mennessä 6,7 miljardin edestä vastaavaa, niin kutsuttua MFA-tukea (macro-financial assistance) sodan alkamisesta lähtien.

– Tämä on ratkaisevan tärkeä panos Ukrainan taloudelliselle vakaudelle, hän sanoi.

Von der Leyenin mukaan varat on tarkoitus käyttää kiireellisiin korjaustoimiin ja jälleenrakentamiseen.

– Jatkamme (Ukrainan) tukemista niin kauan kuin tarvitsee, hän sanoi.

Raha tarkoitettu muun muassa palkkoihin, eläkkeisiin ja korjaustöihin

Ilmoituksen jälkeen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Twitterissä Von der Leyeniä vahvasta tuesta "vaikean talven aattona" sekä solidaarisuudesta Ukrainalle.

EU:n komissio kertoi ensi vuodelle suunnitellusta 18 miljardin euron MFA-apupaketista jo kuun alussa. Komission mukaan tuen avulla Ukraina pystyy jatkamaan palkkojen ja eläkkeiden maksamista, ylläpitämään keskeisiä julkisia palveluita, kuten sairaaloita ja kouluja, sekä korjaamaan Venäjän hyökkäyssodan aikana tuhoutunutta infrastruktuuria.

Myös Japanin hallitus on päättänyt toimittaa lisäapua Ukrainalle. Japanin ulkoministeriön mukaan maa lähettää Ukrainaan generaattoreita ja aurinkolyhtyjä auttaakseen ukrainalaisia selviytymään sähkökatkoksista talven aikana.

Japanin ulkoministeriön tänään julkaiseman tiedotteen mukaan apu on talveen valmistautumisen tukea niille, jotka eivät voi sähkökatkon vuoksi käyttää lämmitystä tai valaisimia. Apupaketti on yli 2,5 miljoonan dollarin arvoinen, ja se toimitetaan perille YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) kautta.

Lausunnossa todetaan, että Ukrainassa on käynnissä laajamittainen sähkökatkos, koska suuri osa energiainfrastruktuurin laitoksista on tuhoutunut Venäjän iskuissa. Ukrainan johdon mukaan yli 10 miljoonaa ihmistä elää parhaillaan ilman sähköä Ukrainassa.

YK: Ukrainan sodassa kuollut yli 6 500 ukrainalaista siviiliä

YK:n mukaan ainakin yli 6 500 ukrainalaista siviiliä on saanut surmansa ja yli 10 000 on haavoittunut Ukrainassa hyökkäyssodan alkamisesta lähtien. Kuolleista ainakin 415 oli lapsia.

Asiasta kertoi tänään YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto (OHCHR) CNN:n mukaan.

Yli puolet siviiliuhreista kuoli Donetskin ja Luhanskin alueilla Itä-Ukrainan Donbassissa, jossa taistelut ovat olleet kiivaimpia viime kuukausina.

YK:n mukaan todelliset luvut ovat kuitenkin todennäköisesti huomattavasti suurempia, koska taistelualueilta on vaikea saada tietoa.

Valtaosa vahvistetuista siviiliuhreista on aiheutunut laajasta räjähtävien aseiden käytöstä, kuten raskaasta tykistötulesta, ohjusiskuista ja ilmahyökkäyksistä.

Ukraina haluaa Unkarilta anteeksipyynnön Orbanin huivin vuoksi

Ukraina kutsuu Unkarin suurlähettilään puhutteluun Unkarin pääministerin Viktor Orbanin käyttämän jalkapallohuivin vuoksi, uutisoivat muun muassa brittilehti Guardian ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Medioiden mukaan Orban käytti jalkapallo-otteluun osallistuessaan huivia, jossa oli kuva "Suur-Unkarin" kartasta. Kuvassa Unkarin karttaan on lisätty osia muista maista, muun muassa Ukrainasta.

Ukraina odottaa Unkarilta virallista anteeksipyyntöä, sanoi Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko Facebookissa julkaistussa lausunnossaan.