
Hallituspuolueet lähtivät jälleen eri linjoille, kun eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta linjasi kannastaan luonnonsuojelulain uudistukseen.
Keskusta äänesti perjantaina yhdessä oppositiopuolueiden kanssa, kun valiokunta antoi asiasta lausunnon lakiesitystä käsittelevälle ympäristövaliokunnalle. Muut hallituspuolueet jäivät vähemmistöön ja jättivät eriävät mielipiteet.
Lain laajalla uudistamisella tavoitellaan luonnon monimuotoisuuden turvaamista, ja se on hallituskauden merkittävimpiä hankkeita ympäristöministeriön saralla.
Maa- ja metsätalousvaliokunta moitti lausunnossaan, että lakimuutoksen vaikutuksia on arvioitu lähinnä monimuotoisuuden näkökulmasta. Valiokunta olisi kaivannut perusteellisempaa arviointia, esimerkiksi omaisuudensuojasta.
– Taloudellisista vaikutusarvioinneista puuttuvat vaikutukset toimialoihin, kuten maa- ja metsätalouteen sekä niiden kautta alue- ja kansantalouteen. Valmistelussa olisi tullut laajemmin arvioida ehdotusten välittömiä ja välillisiä vaikutuksia muun muassa luonnonsuojelun hyväksyttävyyteen, omaisuudensuojaan, elinkeinotoiminnan harjoittamisedellytyksiin sekä julkisyhteisöjen verokertymään, lausunnossa todetaan.
Varsinkin vihreissä ja vasemmistoliitossa on huolettanut, miten keskusta suhtautuu luonnonsuojelulain päivitykseen, kun hallitus avasi aiempia sopujaan viime viikolla.
Mietinnön ainekset nyt pöydällä
Asian käsittely eduskunnassa on ennen kaikkea ympäristövaliokunnan vastuulla.
Maa- ja metsätalousvaliokunta oli viimeinen, jolta ympäristövaliokunta odotti lausuntoa. Ympäristövaliokunnasta kerrotaan, että sillä on nyt pöydällä kaikki ainekset mietinnöstä päättämistä varten.
Mietinnön valmistumista odotetaan ensi viikolla. Eduskunnan täysistunto päättää esityksen kohtalosta mietinnön pohjalta.
Yhdenkään muun valiokunnan lausunto ei sinänsä sido mietinnön laatimista, mutta eritahtisuus tuo tuoreen särön hallitusrintamaan. Politiikan syksy on saanut väriä, kun hallituspuolueet eivät ole saaneet pidettyjä rivejään suorana aina myöskään eduskuntatyöskentelyssä.
Horjuntaa nähtiin aiemmin syksyllä useissa valiokunnissa EU:n ennallistamisasetuksen käsittelyn yhteydessä. Lisäksi oppositiopuolueiden edustajat kertoivat hallituspuolueiden jäsenten ulosmarssista paperittomien terveydenhuoltoa laajentavan lakikäsittelyn yhteydessä.
Eduskunnassa keskusta on lisäksi haastanut hallituksen esitystä saamelaiskäräjälain muuttamisesta. Esitys annettiin eduskuntaan riitaisana keskustan vastustuksen vuoksi, ja se tarvitsisi siksi tukea oppositiolta. Muut puolueet eivät ole esitystä tukeneet.