Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haiden suojelu tiukentuu – yli 50 hailajin kauppaa aletaan kontrolloida tiukemmin

Kansainvälisessä Cites-kokouksessa on hyväksytty ehdotus yhteensä 54 tiikeri- ja vasarahailajin lisäämisestä lajilistalle, jolla olevien eläinten kansainvälistä kauppaa kontrolloidaan tiukasti.

Cites on uhanalaisten lajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kansainvälistä kauppaa sääntelevä sopimus.

Kokouksessa Japani ja Peru yrittivät vähentää ehdotuksessa olleiden lajien määrää, mutta maiden toiveet eivät saaneet vastakaikua.

Panamassa järjestettävä kaksiviikkoinen kokous päättyy tänään perjantaina.

Etenkin Itä-Aasian maissa syötävien hainevien markkinat ovat kokoluokaltaan puolta miljardia dollaria vuosittain.

Pew Environment Group -ympäristöjärjestö on arvioinut, että vuosittain tapetaan 63–273 miljoonaa haita, lähinnä haiden evien ja muiden ruumiinosien vuoksi.

Haiden lajilistaan lisäämistä ajaneen Wildlife Conservation Society -järjestön (WCS) mukaan ainakin 70 prosenttia kaupattaviksi päätyvistä hainevistä on peräisin tiikerihaiden heimoon kuuluvilta lajeilta. Heimoon kuuluvat esimerkiksi tiikerihai, maitohai ja mustakuonohai.

Vuodesta 1975 käytössä ollut Cites sääntelee noin 36 000 kasvi- ja eläinlajilla käytävää kauppaa sekä tarjoaa mekanismeja laittoman kaupan kitkemiseen. Sääntöjä rikkovat maat saavat rangaistuksen.