Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Lama-ajan valtiovarainministeri leikkaisi nytkin tasaisesti kaikilta – Iiro Viinanen luettelee säästökohteita HS:ssä

Lama-ajan valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) on Helsingin Sanomien (HS) haastattelussa huolissaan Suomen tilanteesta, joka on menossa väärään suuntaan.

Viinanen tuli tunnetuksi jättimäisistä menoleikkauksista 1990-luvun lamassa – ja nyt hän leikkaisi jälleen.

– Sanovat, että miljardi euroa vuodessa. Ei se riitä alkuunkaan. Pitäisi olla yhteinen poliittinen tahto koko eduskunnalla, että 2,5 miljardia euroa viisi vuotta eteenpäin, Viinanen sanoo haastattelussa.

Viinanen leikkaisi tasaisesti kaikilta, kuten tehtiin hänenkin aikanaan. Hän esimerkiksi verottaisi myyntivoittoja ja tuloksia nykyistä kovemmin, kiristäisi perintöverotusta sekä puuttuisi elinkeinotukiin, työttömyyskorvauksiin ja sosiaalitukiin.

– Kun perintövero on alakanttiin, niin perintö voidaan jaksottaa helposti sukupolvesta toiseen. Se kartuttaa valtavaa omaisuutta pienellä prosentilla. Varaa olisi kiristää, Viinanen sanoo HS:ssä.

Viinanen sai lama-aikana tappouhkauksia ja joutui uhkaaviin tilanteisiin, mutta hänen mukaansa se ei kiinnostanut häntä. Hän eli kuplassa 1990-luvun laman ajan.

– Ei ollut muuta elämää. En ollut kotona koskaan.

– Koin tekeväni asioita Suomen hyväksi. Ymmärsin, että kaikki eivät voi ymmärtää, mitä olen tekemässä. Se selviäisi heille vasta myöhemmin. En hävennyt enkä aristellut.

Helsingin Sanomien mukaan Viinanen, 78, lukee edelleen valtion budjettikirjan, joka toimitetaan hänelle vuosittain. Viinanen toimi valtiovarainministerinä vuosina 1991–1996.