Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol varoittaa Reutersin haastattelussa maansa ja sen liittolaisten "ennennäkemättömästä" vastauksesta, mikäli Pohjois-Korea jatkaa uhkailujensa mukaisesti ydinasetestejään.
Presidentti vetoaa haastattelussa myös Kiinaan, Pohjois-Korean läheisimpään liittolaiseen, jotta Kim Jong Unin uhittelulle saataisiin loppu. Yoonin mukaan Kiinalla on velvollisuus edesauttaa Pohjois-Korean ydinaseriisuntaa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä.
– On selvää, että Kiinalla on kyky vaikuttaa Pohjois-Korean päätöksiin. Heillä on myös velvollisuus käyttää tätä kykyä rauhan ja stabiiliuden varmistamiseksi alueella, presidentti kuvailee.
Pohjois-Korean Kim Jong Un uhkasi viime viikolla kehittävänsä maastaan "maailman mahtavinta ydinasevaltaa". Maan seuraava ydinasetesti olisi sen historian seitsemäs.
– Sen tekeminen olisi Pohjois-Korealta erittäin typerää, Yoon sanoo Reutersille. Hän ei kuitenkaan paljasta, mitä tarkoittaa liittolaisten "ennennäkemättömällä" reaktiolla.
Pienen, köyhän ja pitkään erilaisten pakotteiden kohteena olleen Pohjois-Korean uhkailut ydinasesuurvallan aseman havittelusta eivät ole realistisella pohjalla, mutta etelänaapuria ne ymmärrettävästi hirvittävät. Maa on moneen kertaan todistanut onnistuneensa ydinaseen kehittämisessä, minkä lisäksi se on ampunut ohjuksia Koreanmeren ja Japanin yli monen vuoden ajan.
Etelä-Koreassa on liki 30 000 Yhdysvaltojen sotilasta ja suuri määrä kalustoa. Liittolaiset ovat luvanneet lähettää alueelle muun muassa lentotukialuksia ja raskaita pommittajia, mikäli tilanne sitä vaatii.
– Meidän täytyy edetä asiassa säännöllistä, yhteistä tahtia, Yoon kommentoi.
Maa on tiivistänyt yhteistyötään myös Japanin kanssa.
– Uskon, ettei Japanin hallitus voi "nukkua ratissa", kun Pohjois-Korean ohjukset lentävät maan yli.