Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

AFP: Saksan puolustusministeriö huolissaan "viivästyksistä ja lisäkustannuksista" F35-hävittäjäkaupoissa, järjestää hätäkokouksen

Saksan puolustusministeriöllä on vakavia huolia maan F35-hävittäjäkaupoista, jotka ovat osa Saksan asevoimien modernisointia. Tästä johtuen puolustusministeriössä järjestetään maanantaina hätäkokous.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, joka sai tietää asiasta lähteiltään parlamentissa.

Saksa ilmoitti maaliskuussa ostavansa 35 yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin valmistamaa F35-hävittäjäkonetta korvaamaan vanhenevat Tornado-hävittäjät.

Puolustusministeriö on huolissaan lähes 10 miljardin euron suuruisiin kauppoihin liittyvistä "viivästyksistä ja lisäkustannuksista". Asia selviää salaiseksi luokitellusta asiakirjasta, jonka valtiovarainministeriö on valmistellut parlamentin budjettivaliokunnalle.

Epävarmuutta on esimerkiksi siitä, ehditäänkö Büchelin lentotukikohtaan tehdä tarvittavat muutokset ennen hävittäjien toimittamista, jonka on määrä tapahtua vuonna 2026. Myös Yhdysvaltojen puolelta asetettujen monimutkaisten turvallisuusvaatimusten katsotaan voivan aiheuttaa lisää viivästyksiä ja kustannuksia.

Lisäksi hävittäjien lentotoiminnalle ei asiakirjan mukaan välttämättä saada hyväksyntää ajoissa, mikä tarkoittaisi, että lentoja voitaisiin tehdä vain rajoituksin.

Budjettivaliokunnan on tarkoitus vapauttaa ensimmäinen erä hävittäjähankkeen varoista 14. joulukuuta.