Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestetään useita mielenosoituksia ja kulkueita – poliisi lähtee siitä, että natsisymbolit eivät kuulu kaduille

Helsingissä järjestetään tänään itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituksia ja kulkueita. Poliisi odottaa kaduille kaikkiaan tuhansia ihmisiä. Helsingin poliisi saa apua mielenosoitusten turvaamiseen muilta Suomen poliisilaitoksilta.

Opiskelijoiden soihtukulkue alkaa kello 16 seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaan Sankariristillä ja päättyy iltakuuden aikaan Senaatintorille. Senaatintorilla kuullaan puheet Helsingin pormestarilta ja opiskelijoilta. Tilaisuus päättyy Maamme-lauluun.

Ylioppilaiden soihtukulkue on järjestäjän mukaan järjestetty ensi kerran vuonna 1951. Opiskelijoiden kulkue on paitsi perinteisin myös odotettavasti suurin. Poliisi arvioi siihen osallistuvan useita tuhansia ihmisiä.

Äärioikeistotaustaisia mielenosoituksia pidetään kaksi. Ne liikkuvat keskustassa ja Töölössä. Avoimen rasistinen ja fasistinen sinimusta liike järjestää Suomi herää -mielenosoituksen.

Sinimustassa liikkeessä on mukana lakkautetussa uusnatsijärjestö Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL) aiemmin vaikuttaneita ihmisiä, muun muassa vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä PVL:n mielenosoituskulkueessa hakaristilippua kantanut mies.

Poliisi odottaa Suomi herää -mielenosoitukseen 200 - 300:aa ihmistä

Helsingin poliisi takavarikoi tuolloin hakaristiliput mielenosoittajilta. Hälytys- ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola sanoo, että poliisin kanta natsisymboleihin on pysynyt samana.

– Meillä on sellainen yleinen kannanotto siihen, että natsilippu ei Suomen itsenäisyyspäivään kuulu. Mutta sitten aina tilannekohtaisesti ratkaistaan, miten puututaan, Porola sanoo STT:lle.

Korkeimman oikeuden vuonna 2020 lakkauttaman PVL:n tunnuksiin poliisi puuttuu mahdollisuuksiensa mukaan.

– Lähtökohtaisesti se on kielletty järjestö ja niin on myös sen lippu. Kaikkiin rikollisiin asioihin ei kuitenkaan voida puuttua, vaikka niitä havaittaisiin. Tilanteen mukaan mennään.

Suomi herää -mielenosoituksen järjestäjät neuvovat osallistujia siirtymään oman kulkueensa jälkeen toiseen äärioikeistotaustaiseen mielenilmaukseen, 612-soihtukulkueeseen. Soihtukulkue liikkuu illalla Töölöstä kohti Hietaniemen hautausmaata.

Poliisi arvioi, että Suomi herää -mielenosoitukseen osallistuu 200–300 ihmistä. Soihtukulkueeseen odotetaan toista tuhatta osallistujaa.

Äärioikeistoa vastustamaan odotetaan jopa 2 000:ta osallistujaa

Äärioikeistoa vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus liikkuu keskustasta Töölön suuntaan. Mielenosoituksessa on mukana A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki, Emilia-ryhmä ja Elokapinan antifasismiryhmä. Poliisi odottaa mielenosoitukseen 1 500–2 000:ta ihmistä.

Presidentinlinnan edustalla on määrä kokoontua Iranin kansannousua tukeva mielenilmaus ja vähävaraisten linnanjuhla. Poliisille on ilmoitettu myös Motti612-nimisestä mielenilmauksesta, johon liittyy autokulkue.

– Meidän veikkaus on, ettei hirveästi olisi autoja tulossa. Järjestäjä odottaa paljon, Porola sanoo.