Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö paraatipuheessaan: "Nato-jäsenyys ei poista oman vahvan puolustuskyvyn tarvetta" – itsenäistä Suomea on tänään juhlittu perinteisillä lipunnostoilla, paraateilla ja seppeleenlaskuilla

Puolustusvoimat juhlisti Suomen 105. itsenäisyyspäivää tänään valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Noin 10 000 ihmistä oli tullut seuraamaan paraatia paikan päälle, Kaakkois-Suomen poliisi kertoi Twitterissä.

Poliisin mukaan kaikki sujui hyvin. Pientä liikenneruuhkaa aiheutui tapahtuman jälkeen autoilijoiden poistuessa Haminan keskustasta.

Paraatiin osallistui joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Tapahtumassa oli mukana myös poliisin, pelastuslaitoksen ja Tullin kalustoa.

Paraatikatselmuksen suoritti ja ohimarssin otti vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola. Puheessaan Kakkola nosti esiin kuluneen vuoden poikkeuksellisuuden sekä turvallisuuspoliittisen ilmapiirin muutoksen.

– Ukrainan tilanne on osoittanut, että Suomen kokonaisturvallisuuden huomioon ottava varautuminen ja Puolustusvoimien suunnitelmallinen ja pitkäkestoinen kehittäminen on ollut tärkeää. Suomella on kokoonsa suhteutettuna hyvin varteenotettavat Puolustusvoimat sekä kansainvälisesti mitattuna erittäin korkea maanpuolustustahto.

Kakkola sanoi Suomen myös tehneen oikeita valintoja oman puolustuskyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

– Huolimatta Nato-jäsenyyden hakemisesta, Suomen puolustus tulee olemaan myös jatkossa Suomen Puolustusvoimien päätehtävä. Nato-jäsenyys ei poista oman vahvan puolustuskyvyn tarvetta, hän sanoi.

Paraati palasi kahden vuoden tauon jälkeen

Itsenäisyyspäivän paraatiin kuuluva ohimarssi alkoi kello 13.15 Haminassa Kadettikoulunkadulla. Ohimarssin vastaanottopaikka oli Reserviupseerikoulun päärakennuksen kohdalla.

Ohimarssiin osallistui jalan noin 900 ihmistä ja moottoroidussa osastossa noin 50 Puolustusvoimien, poliisin ja Tullin ajoneuvoa. Ohimarssin lopuksi marssivat Rakuunakillan perinneratsukot.

Ohimarssin ylilennoissa nähtiin muun muassa Maavoimien helikoptereita sekä Ilmavoimien monitoimihävittäjiä.

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Kahtena edellisenä vuotena paraati peruttiin koronavirustilanteen vuoksi. Viime vuonna paraati oli tarkoitus järjestää Lahdessa ja sitä edellisenä vuonna Porissa.

Edellisen kerran valtakunnallinen paraati järjestettiin Tampereella vuonna 2019.

Päivä alkoi lipunnostolla ja seppeleenlaskulla

Itsenäisyyspäivän vietto alkoi Helsingissä valtakunnallisella lipunnostolla Tähtitorninmäellä. Lippupuheen piti tänä vuonna tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.).

Itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuus on järjestetty vuodesta 1927 lähtien. Sotavuosina perinne oli katkolla, mutta Suomalaisuuden Liitto elvytti sen vuonna 1957 ja sen jälkeen lipunnosto on järjestetty joka vuosi.

Aamupäivällä presidentti Sauli Niinistö laski seppeleen Hietaniemen hautausmaan Sankariristille yhdessä rouva Jenni Haukion ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

Puolilta päivin Helsingin tuomiokirkossa järjestettiin itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus, jossa saarnasi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.