Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ulkoministeri Haavisto pitää EU-pidätyksiä järkyttävinä, 67 toimittajaa on kuollut työtehtävissä tänä vuonna, viikonloppuna on luvassa lisää lunta

Belgian poliisin tekemät EU-toimijoiden pidätykset korruptioepäilyihin liittyvän tutkinnan vuoksi kuulostavat järkyttävältä ja epäilyt syövät varmasti koko parlamentin uskottavuutta, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Poliisin kerrotaan pidättäneen myös Euroopan parlamentin varapuhemies Eva Kailin, jonka kiinnioton Haavisto arvioi vain syventävän kriisiä ja huolta.

Pelkkä epäilykin syö ulkoministerin mukaan parlamentin uskottavuutta, saati sitten, jos kyseessä on todellinen lahjontayritys tai lahjonta.

Uutistoimisto AFP:n lähde on vahvistanut lehtitiedot, joiden mukaan pidätykset liittyvät tutkintaan, joka keskittyy Qatarin epäiltyihin lahjontayrityksiin.

67 toimittajaa kuollut työtehtävissä tänä vuonna

Kuluvana vuonna on tähän mennessä kuollut 67 työtehtävissä ollutta toimittajaa, kertoo kansainvälinen toimittajajärjestö IFJ.

Järjestön mukaan Ukrainassa on kuollut 12 toimittajaa, mikä on enemmän kuin yhdessäkään toisessa maassa tänä vuonna. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla, ja monet Ukrainassa kuolleista toimittajista saivat surmansa sodan ensimmäisinä viikkoina.

Myös Meksikossa ja Haitissa lisääntyneet levottomuudet ja rikollisuus ovat johtaneet toimittajien kuolemien kasvuun.

IFJ:n mukaan viime vuonna työtehtävissä olleita toimittajia kuoli 47. (Lähde: TT)

Perun uusi presidentti väläytti ennenaikaisia presidentinvaaleja

Perun uusi presidentti Dina Boluarte on väläyttänyt ennenaikaisia presidentinvaaleja. Aiemmin varapresidenttinä toiminut Boluarte nousi aiemmin tällä viikolla presidentiksi sen jälkeen, kun edellinen presidentti Pedro Castillo oli syrjäytetty.

Boluarte on sanonut muodostavansa tänään uuden hallituksen maahan. Hän myös kertoi toimittajille, että mikäli tilanne sitä vaatii, hallitus konsultoi kongressia ennenaikaisista presidentinvaaleista.

Boluarte on aiemmin kertonut aikovansa olla presidenttinä Perun perustuslainmukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun.

Perussa on ollut Castillon syrjäytyksen jälkeen tätä tukevia mielenosoituksia. (Lähde: AFP)

Perun syrjäytetyn presidentin ex-kansliapäällikkö: Castillo saattoi olla huumattuna kertoessaan hajottavansa parlamentin

Perun syrjäytetyn presidentin entinen kansliapäällikkö arvioi Pedro Castillon voineen olla huumattuna, kun tämä kertoi hajottavansa parlamentin. Kansliapäällikön mukaan Castillo ei muista antaneensa kyseistä puhetta.

Maan kongressi äänesti keskiviikkona Castillon syrjäyttämisen puolesta vain tunteja sen jälkeen, kun Castillo oli ilmoittanut hajottavansa kongressin ja muodostavansa hätähallituksen. Castillo määrättiin sittemmin viikon tutkintavankeuteen, ja hänen toimiaan tutkitaan ainakin vallankumousyrityksenä ja kapinointina.

Presidentin entinen kansliapäällikkö on käynyt tapaamassa vangittua Castilloa ja kyseenalaistaa entisen esimiehensä mielentilan. (Lähde: AFP)

KAKS: Suomalaisista 42 prosenttia kokee, että media kohtelee rikoksista syytettyjä päättäjiä liian hellästi

Kaksi viidestä suomalaisesta arvioi, että poliittisia päättäjiä, joita syytetään rikoksista, kohdellaan tiedotusvälineissä liian helläkätisesti. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämästä tutkimuksesta.

Vastaajista 42 prosenttia arvioi, että päättäjiä kohdellaan mediassa liian helläkätisesti, kun taas vain 7 prosenttia arvioi että päättäjiä kohdellaan liian ankarasti. Kolmanneksen mielestä rikoksista epäiltyjä päättäjiä kohdellaan asianmukaisesti.

Naiset ovat kyselyn mukaan päättäjiä kohtaan hieman armollisempia kuin miehet.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Siihen vastasi lokakuun alussa 1 010 ihmistä.

Viikonloppuna on luvassa lisää lunta ja sää kylmenee

Lisää lunta saadaan osaan maata jälleen viikonloppuna ja samalla sää kylmenee, kertoo Foreca nettisivullaan.

Uutta lunta saatetaan lauantaina saada paikoin etelärannikolla jopa yli kymmenen senttiä. Pakkaslukemat ovat enimmäkseen 5–10 astetta. Jos pilvipeite rakoilee, pakkasta voi olla enemmänkin.

Sunnuntaina lumisateet vähenevät maan etelä- ja keskiosassa, mutta edelleen lunta voi tulla paikallisesti. Lapissa pakkanen kiristyy korkeimmillaan parinkymmenen asteen tietämille.

Runsas lumisade voi aiheuttaa viivästyksiä lentoliikenteeseen Helsinki-Vantaalla

Tänään Etelä-Suomeen saapuva runsas lumisade voi aiheuttaa viiveitä lentoliikenteeseen, tiedotti Finavia perjantaina.

Finavian mukaan runsas lumisade voi vaikuttaa kiitoteiden auraukseen ja lentokoneiden jäänpoistotoimintaan. Lähtevän lentoliikenteen viiveet voivat vaikuttaa myös saapuviin lentoihin ja heijastua matkatavaroiden luovutukseen. Finavia pyytää matkustajia varautumaan lentojen myöhästymisiin.

Hollannin upea nousu valui lopulta hukkaan – Argentiina MM-välieriin rangaistuspotkuilla

Argentiinan tuska vaihtui iloksi Qatarissa pelattavan jalkapallon miesten MM-lopputurnauksen puolivälierässä, kun paikka välieriin aukesi Hollannin kaaduttua rangaistuspotkukisassa. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen oltiin tilanteessa 2–2, ja pilkkukisan Argentiina voitti 4–3. Argentiina kohtaa tiistaina MM-välierässä Kroatian.

Argentiina johti ottelua Nahuel Molinan ja Lionel Messin maaleilla 2–0, kun viisi minuuttia kentällä ollut vaihtomies Wout Weghorst kavensi 83. minuutilla ja iski sitten hienon vapaapotkukuvion päätteeksi 2–2-tasoituksen. Tasoitus tuli toisen puoliajan lisäajan 11. minuutilla.

Perjantain aiempikin puolivälieräpeli ratkesi vasta rangaistuspotkuilla. Kroatia voitti pilkkukisassa Brasilian 4–2.

Columbus pesi kasvojaan – Patrik Laine osui taas

Jääkiekon NHL:ssä Columbus Blue Jackets pesi kasvojaan edellisen ottelun ruman nöyryytyksen jälkeen ja voitti Calgary Flamesin 3–1.

Columbuksen maalihanat avasi joukkueen suomalaishyökkääjä Patrik Laine. Osuma oli Laineen kauden seitsemäs.

Huonompia uutisia Columbus sai avauserän jälkeen, kun joukkueen suomalaismaalivahti Joonas Korpisalon peli jäi kesken. Columbus kertoi Twitterissä Korpisalon saaneen alavartalovamman.

Edellisessä pelissään torstaina Columbus hävisi Buffalolle kotonaan 4–9 ja oli avauserän jälkeen tappiolla peräti 0–6.