Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen saapuu maanantaina lumimyräkkä – luvassa kovia tuulia ja toistakymmentä senttiä lunta, junavuoroja on harvennettu

Suomen etelä- ja keskiosiin maanantaina rantautuva lumimyräkkä tuo mukanaan paikoin kovia tuulia ja yli kymmenen senttiä lunta.

Forecan sääpalvelun mukaan lumipyry leviää Etelä- ja Keski-Suomeen maanantai-iltapäivän sekä illan aikana.

– Suomea lähestyy Viron puolelta syvä matalapaine. Lumipyryä edeltää kylmä pohjoisviima, joka voimistuu Etelä- ja Keski-Suomessa huomenna, päivystävä meteorologi Ilkka Alanko Forecalta kertoo.

– Sitten iltapäivän ja illan aikana maan etelä- ja keskiosiin leviää kaakosta lumipyry.

Tuuli voimistuu yhä maanantai-illan mittaan. Alangon mukaan sisämaassa koetaan huomenna yli 15 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia. Suomen eteläisillä merialueilla tuuli voi yltyä jopa myrskylukemiin.

Myräkässä lunta sataa Alangon mukaan 10–15 senttiä. Kinoksissa lunta voi olla tätä enemmän.

– Tuuli kinostaa lunta, eli paikoitellen voi olla enemmänkin lunta maassa. Pyry tosin liikkuu koko ajan, joten se ei jää paikalleen satamaan yhteen paikkaan, Alanko sanoo.

Ilmatieteen laitos on antanut merialueille tuulivaroitukset, jotka kestävät tiistai-iltapäivään asti.

Junaliikennettä supistetaan Etelä-Suomessa

Junia liikennöivät ovat päättäneet harventaa lähijunaliikenteen vuorovälejä maanantaina iltapäivällä ennustetun kovan lumisateen vuoksi. Asiasta kertoi Fintrafficin rataliikennekeskus sunnuntaina iltapäivällä.

Keskuksen tiedotteen mukaan pääkaupunkiseudulla alkavat K- ja A-junat kulkea 20 minuutin välein kello 14.40 alkaen maanantai-iltapäivällä. Kotkan lähiliikenteen junavuorot perutaan ja VR:n mukaan korvataan linja-autokuljetuksin.

Kaukoliikenteen junavuoroja ei ole määrä toistaiseksi vähentää. Rataliikennekeskuksen mukaan vähennettyjen vuorojen avulla voi saada työrakoja rautateiden kunnossapidolle ja lumenpoistolle.

Rataliikennekeskus kehottaa matkustajia seuraamaan maanantaina VR:n ja pääkaupunkiseudulla HSL:n tiedotteita mahdollisten aikataulu- ja liikennemuutosten vuoksi.

Meteorologit: Ajokeli on maanantai-iltapäivänä huono

Forecan päivystävän meteorologin Alangon mukaan maan etelä- ja keskiosissa on maanantaina syytä myös varautua myräkän aiheuttamiin sähkökatkoihin ja huonontuneeseen ajokeliin. Myös Ilmatieteen laitos varoittaa, että lumituisku aiheuttaa maanantaina erittäin huonoa ajokeliä Etelä-Suomessa iltapäivällä.

– Tuuli on huomenna huomattavan kovaa. Se voi aiheuttaa sähkökatkoja ja nostaa lunta ajoteille, Alanko sanoo.

– Liukkailla teillä tuulisuus vaikuttaa ajamiseen. Kova puuska tuntuu heti autossa, kun tuuli pääsee puhaltamaan yllättäen sivusta. Lisäksi lumisateet heikentävät näkyvyyttä, hän jatkaa.

Sääennusteen mukaan myräkkä alkaa laantua tiistaiaamun aikana.

– Lumipyry liikkuu maanantai-illan ja tiistaiyön aikana länteen sekä pohjoiseen. Tiistaiaamuna lumipyry ulottuu maan länsiosasta Kainuuseen, Alanko sanoo.

Lapissa voi olla huomenna 30 astetta pakkasta

Pakkanen liikkuu lumimyräkän alueella maan etelä- ja keskivaiheilla maanantaina 10–15 miinusasteessa. Tuulen vaikutuksesta sää tuntuu kuitenkin selvästi kylmemmältä.

– Noin kymmenen asteen pakkanen tuntuu voimakkaan tuulen kanssa kymmenen astetta kireämmältä, Alanko sanoo.

– Kyllä huomiset lämpötilat tuntuvat siten parinkymmenen asteen pakkaselta.

Kovimpia pakkaslukemia ei nähdä kuitenkaan maan etelä- tai keskiosissa vaan pohjoisessa. Alangon mukaan korkeapaine vahvistuu huomenna Pohjois-Suomessa ja tuulet ovat alueella heikkoja.

– Lapissa mitataan huomenna paikoitellen 30 astetta pakkasta, Alanko toteaa.